Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bukefalo

Marketing

Zastave!

Danas je veliki praznik za sve nas. Prisječam se današnjeg dana prije jedanaest godina. Oko podneva ispred Vjkesnikova neboder sretoh uglednog književnika - akademika, i rekoh mu vijest koju sam par trenutaka ranije čuo preko radija, da ja Knin oslobođen. Bio je presretan poput mene, i samo što se od sreće nismo izljubili! Sretni, odosmo svaki na svoju stranu. Nekoliko sati kasnije vračajući se u grad, (naime mi neki iz starih vremena , neznam zašto smo taj ugao zvali Banija. Vjerojatno po direktoru, koji je odlučio na tom mjestu sagraditi zgradu najsnažijeg novinskog poduzeća u ovom dijelu Europe). Dakle, po gradu vidjeh gotovo na svakoj zgadi izvješenu našu Hrvatsku trobojnicu. To su stanovnici ovog grada samoinicijativno u zanosu sreće i zadovoljstva pokazivali svoje osječahje. Dan pobjede!
Danas, jedanaest godina kasnije nešto se promijenilo. Nažalost. Više od polovine zgada, barem u centru grada ničim ne odaje da je danas Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Pitam se dali smo (ja ne) zaboravili da je praznik i da nam je čak i dužnost istaknuti zastavu na zgradi gdje živimo. Vozim se nekim ulicama. Na zgradi prvog (pokojnog) Predjednika države nema izvješene zatave. Da se vjerojatno održi tradicija nema je niti na zgradi u kojoj stanuje sadašnji Predjednik! Prije nekoliko desetaka godina u "atraktivnom" dijelu grada sagrađena je stambena zgrada za tadašnje "funkcionere", danas kažemo dužnosnike. Godinama na toj zgradi u kojoj i sada stanuju ljudi koje viđamo često na malim ekranima, nema zastave! Svojevremeno je jedan od ministara koji je stanovao u stanu za svog mandata, gdje su stalci za zastave, na to mjesto montirao satelitsku antenu i sanduk klima uređaja. Njegovi nasljednici koji su sjeli u istu "resorsku" fotelju, jednostavno nisu to primijetili. Ne mislim da sve spomenute osobe trebaju osobno vješati zastave na državni praznik na svojim prozorima, ali SVE te zgrade imaju svoje upravitelje, da ne upotrebim izraz "pazikuće" koje primaju plaću iz državnog proračuna i da im u opisu poslova koje trebaju obavljati piše i to da vode brigu o postavljanju zastave na zgradi u kojoj su zaposleni.
Mogao bih na tu temu pisati još, a možda i jednostavno ne pisati. Ali morao sam "iskaliti svoj bijes" i napisati ovakav blog. Ali kakve koristi od toga. Ima poslovica "Psi laju, a karavana prolazi". Tako vam je to.

Post je objavljen 05.08.2006. u 13:16 sati.