Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mybigblue

Marketing

Tko bi gori, sad je doli...

Image Hosted by ImageShack.us

Ne znam koliko su puta glumci u raznim kazalištima izgovorili Gundulićeve stihove iz naslova, ali sam svakim danom sve uvjerenija da su nebrojene situacije u kojima se ta misao potvrđuje.
Politika je tu pravi lakmus-papir. Budući da se bavljenje političkom djelatnošću obično svodi na neke ne baš poetične stvari, za one domišljate postoji način spajanja ugodnog s korisnim. Povezivanjem politike i umjetnosti.

Ugledati se na Sašu Broz. Zaljubiti se i preseliti u Pulu. Potom se povezati s političkim krugovima. Zbog ljubavi. I zato što je dobro biti na Vlasti, dakako. (A Vlasta je bogata i Vlasta te časti.) U principu, sve je to ljubav. No, kako je netko rekao, kratak je put od ljubavi do mržnje.

Nakon što je pukla ljubav između političkih d/k/rugova i ravnateljice pulskog Hrvatskog narodnog kazališta, došlo je vrijeme (kao što se to često dogodi) da se iznese prljavo rublje. Političari žele smijeniti Sašu Broz. Novine se raspisale, a ravnateljica Broz se raspištoljila. 'Se bum vas tužil'!!! Jer, kako im uopće može pasti na pamet smijeniti je bez razloga? Reći da nije ostvarila program. Pa kakav je to razlog? Sve je to politika!
Ravnateljica Broz se razljutila i prijeti da će tužiti Pulu. Jerbo se osjeća Puljankom i ne može se samo tako maknuti s dužnosti ravnateljice. A pogotovo ne zbog politike.

Osobito ako te politika dovede na to mjesto. To svakako treba uzeti u obzir. I ravnateljičinu iskrenost. Jer, u Večernjaku je otisnuto njezino priznanje: "Na ovo me mjesto dovela politika, ali kojeg ravnatelja nije?" Evo, tko prizna, pola mu se prašta. Nema veze što politika postavlja ravnatelje kazališta. To je u redu. Nije u redu kad ih ta ista politika želi smijeniti. Onda ih sve treba tužiti. Podići bunu. Kao Matija Gubec. Tko zna, možda je on bio kakav daleki predak Brozovih. Pa se onda pojavio Veliki Sin Svih Naših Naroda I Narodnosti. Pa unuka. Sve su to geni zagorskih boraca za pravicu.

Onda se, perom i papirom, pobuniše i glumci. Pisali i oni Večernjaku. Kažu kako je Saša Broz "brutalno skinuta s mjesta ravnateljice HNK Pula." I dodaju: "Najodlučnije protestiramo protiv vandalizma politike nad umjetnošću." Pa tko se ne bi složio s glumcima!?! Šteta je samo što su malo kasno reagirali. Kao i ravnateljica Broz, uostalom.

Nije li ona trebala tužiti Pulu kad je – politički postavljena na mjesto ravnateljice? Ili je to onda bilo u redu?! Za dobrobit svih naših naroda i narodnosti! Svih građana i građanki Republike Hrvatske! Ali nije u redu to što je sad žele smijeniti. A glumci...tko zna o čemu su oni tad razmišljali. Možda su mislili da to nije vandalizam politike nad umjetnošću. Tad je to valjda bila nježna simbioza političke dobrohotnosti i kazališne ljepote. A što je bolje od onog kad se spoje dobrota i ljepota!? I ljubav, dakako.

Šteta je, prava je šteta što Saša Broz nije odmah tužila političare koji su je postavili. Priča bi dosegla neslućene razmjere, a možda bi se prikazivala i kao kazališna predstava. Ovako ostavlja dojam lošeg filma koji smo već toliko puta gledali.


Post je objavljen 04.08.2006. u 11:00 sati.