Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/velvetgoldmine

Marketing

POVIJEST Rock´n´Rolla.....

Povijest rocka...odakle početi? Od Elvisa, kralja Rock 'n' Rolla? Od crnaca koji su prije stotinjak godina radili na plantažama pamuka gdje su svojim pjevanjem postavljali temelje jazza i bluesa? Ili pak, malo bliže ovamo u povijesti osnivanjem bandova poput Black Sabbath ili Deep Purple?

Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us

Mladi željni promjena, vlastitog nacina života i izražavanja posezali su upravo za onim zabranjenim i tabuima. A to je upravo pružao r'n'r koji je u poćecima bio doslovno zabranjivan od tradicionalnijeg dijela populacije kojemu je rock bio preglasna glazba, a ples automatski dovođen u vezu s njime previše eksplicitan i prost(šutke, mlatit glavon, droga, alkohol), ćime je on predstavljao mladu populaciju. Određenu buntovnost rock i metal zadržali su i do danas, iako u manjim razmjerima.

Rock, skraćeno od rock and roll (često zapisano kao rock'n'roll), je vrsta popularne glazbe, najčešće s vokalima, električnim i bas gitarama, te naglašenim, jakim ritmom; u nekim podžanrovima rocka pojavljuju se i drugi instrumenti, primjerice saksofon.

Kao kulturni fenomen, rock glazba je na svijet utjecala kao nijedna druga - smatra se zaslužnom za okončavanje ratova i širenje mira i tolerancije, kao i kvarenje nevinih i širenje moralne truleži. Popularna je širom svijera i razvila se u veliko množinu vrlo različitih stilova.

Žanr rock-glazbe je širok i nije strogo definiran - naziv rock često se koristi kao skupni naziv za veći broj različitih podžanrova od metala do soula. Izraz rock'n'roll se češće koristi za specifičnu vrstu rocka iz 1950-ih i '60-ih, a kraći rock za krovnu kategoriju.

Istaknutije rock grupe kroz povijest:

Deep Purple je naziv britanskog sastava, ali također i ime pjesme jazz skladatelja Petera DeRosea, od koje je grupa uzela ime. Bili su jedni od prvih hard rock bendova a smatraju se utemeljiteljima heavy metala
Image Hosted by ImageShack.us


Pink Floyd britanska je rock grupa, osnovana 1965. godine u Cambridgeu, Engleskoj, poznata po progressive skladbama, filozofskim tekstovima pjesama, zvučnim eksperimentiranjem i dorađenim nastupima. Jedna je od najuspješnijih rock grupa ikada. Vjeruje se da je prodano oko 73.5 milijuna njihovih albuma u SAD-u i preko 200 milijuna albuma u cijelom svijetu.

Image Hosted by ImageShack.us

Rock grupu Led Zeppelin osnovao je 1968. godine Jimmy Page nakon raspada grupe Yardbirds. Prvo su se zvali "The New Yardbirds". Grupu su činili pjevač Robert Plant, bubnjar John Bonham, prateći pjevač Mike Scott i bivši basista Yardbirdsa Chris Dreja, ali Dreja napušta grupu i počinje se baviti fotografijom (kasnije će napraviti fotografiju koja će se nalaziti na stražnjoj strani debi albuma grupe). Zamjenio ga je Pageov dugogodišnji prijatelj i kolega studijski glazbenik John Paul Jones.

Image Hosted by ImageShack.us

Ime Led Zeppelin dobivaju po ciničnoj opasci Keith Moona bubnjara grupe "The Who" koji je izjavio da će grupa izdržati poput olovnog cepelina u zraku.
Page je izjavio u jednom razgovoru: "Često sam mislio da smo mi na sličan način kao što su Rolling Stonesi htjeli biti djeca Chuck Berrya pokušavali biti djeca Howling Wolfa."


_Račica_



Post je objavljen 03.08.2006. u 17:26 sati.