Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ekomedjimurje

Marketing

ETNO* Međimursko prošćenje u Zagrebu

Zavičajno društvo "Međimurje" u Zagrebu, kod Dinamovog stadiona je priredilo 11. po redu manifestaciju pod nazivom "Međimursko prošćenje". Saznajemo od Međimuraca, prošćenja su uvijek vezana uz crkvene blagdane i organizira ih svako mjesto u Međimurju. Manifestacija "Međimursko prošćenje" prilika je da se Zagrepćanima i zagrebačkim Međimurcima, kojih je u Zagrebu tridesetak tisuća, dočaraju običaji i duh najsjevernije i najmanje hrvatske županije. Ujedno je to poticaj drugim zavičajnim društvima u Zagrebu da organiziraju slične manifestacije jer Zagreb bi trebao biti smotra običaja svih hrvatskih krajeva.

Kao i prijašnjih godina, Zagrebom će proći povorke puhačkih orkestara, kulturno umjetničkih društava i uzvanika. Potom je formirana procesija za odlazak na svetu misu u crkvu sv. Jeronima na Bukovačkoj cesti koju je izravno prenosila Hrvatska televizija. Svetu misu vodio je velečasni Juraj Kolarić.

Održan je svečani program 11. međimurskog prošćenja uz više od tisuću posjetitelja; dok su Međimursku županiju predstavljali župan Josip Posavec, predsjednik skupštine Vladimir Ivković i zamjenica župana Dijana Marciuš. Nazočnima su se obratili predsjednik Zavičajnogdruštva "Međimurje" Ignacije Marđetko, međimurski župan Josip Posavec i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji je ujedno i član Zavičajnog društva Međimuraca u Zagrebu.

Na pozornici nastupali su međimurska folklorna društva i drugi. U Maksimiru za sladokusce i vinoljupce je bilo različitih domaćih međimurskim kolaća i vina; izložba starih zanata Udruge "Međimurske roke", likovna kolonija umjetnika iz Međimurja, licitari i ugostitelji. "Međimursko prošćenje" će započeti tradicionalno misnim slavljem s pozornice u perivoju, a nastavilo se pućkom veselicom uz pjesmu i ples.

Međimursko prošćenje u Zagrebu uveličali su, uz gradonačelnika Bandića, predsjednica gradske skupštine Tatjana Holjevac, književnik i moreplovac Joža Horvat, poznati liječnik dr. Mijo Bergovec te drugi uglednici javnog života grada Zagreba.

Post je objavljen 20.06.2006. u 12:45 sati.