Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ekomedjimurje

Marketing

ETNO* Manifestacija "Na to mlado leto - tradicijski Božić u Hrvata"

Ako kažemo jako velika manifestacija “Na to mlado leto” - tradicijski Božić u Hrvata vjerojatno nećemo pretjerati. Samo ako uzmemo u obzir izlagače kojih je bilo stotinjak iz gotovo cijele Hrvatske i goste iz Slovenije i Mađarske, a onda i ponudu koja je u tri dana, koliko je sve to skupa trajalo u dvorani Graditeljske škole Čakovec doista mogla zadovoljiti svačiji ukus, od prezentacije starih zanata, izložbe raznih predmeta, gastro ponude pa do kulturno umjetničkih programa.

Sadržaji koji su se protezali kroz tri dana počeli su u petak okruglim stolom s temama očuvanja tradicijskog i umjetničkog obrta, zaštitom tradicijskih obrta, ruralnim razvitkom itd. na kojem su izneseni zanimljivi podaci o poticajima za tradicijske, umjetničke obrte i očuvanje obrtničke tradicije, pa sve do prezentacije inicijative Međimurske Županije i Razvojne agencije za zaštitu međimurskih tradicionalnih proizvoda. Uslijedilo je još isti dan predstavljanje Općine Nedelišće, pa već idući Belice i u nedjelju Grada Mursko Središće, Grada Preloga i Turističke zajednice općine Štrigova. Bilo je tu i prikaza božićnih običaja Moslavine članova KUD-a Sloga Mikouš, pa stare navade “Jabučnice” KUD-a Katruže iz Ivanovca, Etno revija na kojoj je prikazana suvremenu odjeću dizajniranu u etno stilu, dječja predstava “Pametna guska Šarka” dramske družine Knjižnice i čitaonice Šenkovec, radionice na kojima su se izrađivali šeširi, uljanice, logožari, medenjaci, cekeri i još štošta.

Ova je trodnevna manifestacija bila rezultat uspješne suradnje udruge “Međimurske roke” koja je osmislila program, s Međimurskom županijom i Obrtničkom komorom, koja će nadamo se i narednih godina promovirati i čuvati narodnu baštinu.

Post je objavljen 10.12.2005. u 12:32 sati.