Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/frogbros

Marketing

3# SCREAM SCENA: DON'T LOOK NOW (1973)

Sigurno sam kraj filma kad John Baxtor doživljava 'spoznaju'...i dok krv istječe iz njega a glavi mu preleće cijeli život kao film na playbacku....

Image and video hosting by TinyPic

Redatelj je Nicolas Roeg (najbolji film koji je snimio u karijeri uz "The Man Who Fell to Earth" (1976) ), a glavni glumci su velike legende britanskog glumišta Julie Christie i Donald Sutherland. A godina je 1973. Ovo je odličan film koji bih po žanru prvenstveno ocijenio kao drama sa dosta elemenata mističnoga, a ne kao što neki drugi govore da je film hororac.
Sam redatelj je karijeru započeo kao kamerman u filmovima Rogera Cormana, a djelo njegovih ruku se najbolje i vidi u ovom filmu (prelijepe sekvence i kut kamere, te uz montažu svakom kadru daju solidnu dozu depresivne i mistične atmosfere). Julie i Donald se odlično nadopunjuju kao bračni par Baxter, koji još nije prežalio gubitak kćeri.
Sama priča je vrlo zanimljiva i scenarij nema nikavih vidljivih nedostataka (barem ih ja nisam pronašao). Jedino što bih malo zamjerio filmu je to što je malo predug (recimo za kojih 20 minuta) u svojih 110. Sve ostalo od glume do režije štima zato toplo preporučam ovaj napeti i nesvakidašnji film...
Prvo jer je film rađen prema priči Daphne du Maurier.
Drugo jer je ovaj film otac nadnaravnih trilera kao što su "Others" i "Šesto Čulo" (po vrlo sličnom elementu okreta u priči, naravno mislim na sam kraj oba filma) ili čistokrvnih hororaca kao npr. "Blair Witch" (ovdje mislim na sam kraj filma) "Ringu" (elementi jezivog i nadnaravnoga), "One Missed Call" koji su pokupili dosta stvari iz ovog djela (zadnja scena je fenomenalno napravljena i ostavlja gledatelja zatečenog dok izgovara rečenice poput: "- U jebote zato je on ženu vidio sa one dvi babe..."), a scena kad John Baxter naiđe na neku priliku u crvenom kišnom ogrtaču koja je okrenuta leđima i gleda u pod i za koju misli da mu je to mrtva kćer je nenadjebiva za masu filmova koje sam gledao (čak i jača nego kad Willis u "Šestom Čulu" na kraju otkrije da je samo duh)...a još ako spomenem zagonetnog serijskog ubojicu koji kroz cijeli film ubija ljude a taj se segment ne upliće predirektno u priču iako otkrivamo da je to ipak vrlo važan dio cjelokupne radnje.
Uz to serijski ubojica je jedan od najčudnijih koje sam vidio na filmskom platnu - žena patuljak???.

p. s. - možda će se neki od vas pitati kako to da nisu čuli za ovaj film kad je tako odličan, pa odgovor je vrlo jednostavan izašao je u kina kad i "Exorcist"...ništa drugo ne moram da dodam na to.

Post je objavljen 01.08.2006. u 00:32 sati.