Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dijamantnidvorac

Marketing

Bl.Augustin Kažotić

Blaženik,redovnik dominikanac,zagrebački biskup,začetnik humanizma u sjevernoj Hrvatskoj,govornik i znanstvenik,bio je najuglednija hrvatska ličnost 14.stoljeća..Blagdan mu je 3.kolovoza.

Image and video hosting by TinyPic

Poznat je izvan Hrvatske,ali često pod drugim imenima: Augustine Gazotich,Agostino Kazotic i Agostino Gasotti.

Bl. Augustin je rođen oko godine 1260. u Trogiru.Zaredio se u Splitu.Kao dominikanac studirao je u Parizu. Godine 1303. imenovan je zagrebačkim biskupom. U Zagrebu je bio vrlo djelatan.Utemeljio je katedralnu školu i knjižnicu. Mnogi su ga plemići zbog njegova značaja i kreposti uzimali kao suca u svojim medusobnim sporovima.Zbog svoje svetosti života, velike kulture, snažne rječitosti medu svim ugarsko-hrvatskim biskupima uživaše velik ugled. Nakon posjeta papi u Avignon (1318.), nije se više smio vratiti u Zagreb. Tako je imenovan biskupom u južnotalijanskom gradu Svete Marije, Luceri, gdje je umro godine 1323., na glasu svetosti.Pokopan je u Luceri. Carlo Sisto piše da su »Hrvati uzalud pokušavali kradom oteti blaženikovo tijelo« – pa nastavlja: »Narod ga je poradi brojnih čudesa što ih izvedoše njegove relikvije, medu ostalim ozdravljenje nijemih i opsjednutih, brzo počeo štovati. To je štovanje g. 1702. službeno potvrdio papa Klement XI.,proglasivši ga blaženim.U novije vrijeme opet je sve ispitano pa ima nade da se proglasi svetim.«
Zaštitnik je Hrvatskog društva crkvenih glazbenika.

Kažotić je prvi Hrvat koji se ozbiljnije dovodi u vezu s glazbenom umjetnošću. U povijesti je prvi poznati glazbenik u svojstvu organizatora crkvenog pjevanja i tvorca tzv. zagrebačkog obreda.

Image and video hosting by TinyPic

»Malo je naših ljudi u srednjem vijeku doseglo popularnost i ugled trogirskog dominikanca i zagrebackog biskupa Augustina Kažotica. Papa Benedikt XI. i Ivan XXII., napuljski kralj Robert I. Anžuvinac i kalabrijski vojvoda Karlo, slikar Tomaso da Modena, historicari Opicinus de Canistris, Galvano Fiamma, Bernard Gui i Miho Madijev, Augustinovi suvremenici, predstavljaju ga kao vrsna propovjednika i ucenjaka s naglašenom erudicijom, dobrotom, izvanrednim smislom za suosjecanje sa siromasima i obespravljenima i drugim ljudskim vrlinama. (Franjo Šanjek)«

U Riznici zagrebačke katedrale nalazi se relikvijar-moćnik s humeralom-naramenikom bl. Augustina Kažotića. Humural je 1692. darovao beneventski nadbiskup, kardinal Vincencije Marija Orsini, kasniji papa Benedikt XIII. (1724.-1730.). Biskup A. I. Mikulić je humeral iz Kaloče donio osobno u Zagreb i za njega je dao izraditi moćnik, škrinjicu obloženu srebrom, s poprsjem bl. Augustina Kažotića te natpisom: “SACRUM HUMERALE BEATI AUGUSTINI EPISCOPI ZAGRABIENSIS”.

Augustin se posebno brinuo za siromahe. Tako je kanoniku upravitelju katedralne škole osigurao redovita materijalna primanja, ali mu je zabranio da od siromašnih učenika traži novac, ili bilo koje usluge. Od svojih biskupskih prihoda redovito je veći dio dijelio siromasima.

Image and video hosting by TinyPic

Osobitu pažnju je posvećivao zdravstvu i higijeni naroda. Iz Bamberga je naručio priručnik o zdravlju, a po selima je dao kopati bunare i saditi ljekovito bilje (npr. u Vugrovcu). Povijesničar Baltazer Krčelić, kanonik, piše da je 1312. g. u doba gradnje katedrale bila velika suša i da je po zagovoru bl. biskupa na današnjem Trgu bana Jelačića provreo izvor vode, koji je u posljednje vrijeme vrlo lijepo uređen. To je svima poznati "Manduševac".

“Sveti biskupe Augustine, diko Trogira, svjetlosti Zagreba, slavo hrvatskog naroda, brani svoje štovatelje pomoćima nebeske milosti!”


p.s.Otvorio sam još jedan blog koji će biti specijaliziran za životopise mladih svetaca.Ovaj blog ću i dalje pisati,a onaj povremeno,otprilike jednom tjedno.Zove se mladi duhovni velikani.


Post je objavljen 03.08.2006. u 00:31 sati.