Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

ŠIPAN I BECCADELLI

elafitsko ili jelenje otočje (elaphos = jelen) je skupina od desetak manjih i većih otoka sjeverozapadno od dubrovnika. već u 1. stoljeću spominje ih plinije stariji, a kaže se također da je naziv elafiti grčko nasljeđe. među tri veća otoka spadaju koločep (kalamota po dubrovački), lopud i najveći među njima otok šipan.


Image Hosted by ImageShack.us


šipan

jednom sam davno negdje pročitala da su ovaj otok nazivali i 'orlovo gnijezdo'. zaboravila sam gdje i tko je to napisao, iako je usporedba više nego točna, jer otok dužine oko 9 km (površine, 15,5 km2), okružen sa svih strana strmim i oštrim ili samo podlokanim stijenama, malim uvalama, rijetkim platoima, uskim tjesnacima, nosi u svojim mjedrima tako ogromno plodno polje rašireno skoro po cijeloj svojoj dužini i širini (dugo je 5, a široko 1 km). polje je omeđeno brdima i brdašcima punim zelenila, čija se podnožja strmo obrušavaju prema moru.
nekad je to polje bilo hraniteljicom, skoro najglavniji izvor hrane otočnom stanovništvu, koje se uz ribarstvo, posebno bavilo uzgojem vinove loze i masline. šipanska mikroklima nekad i danas izvanredno je pogodna. poznato je crno šipansko vino od malog plavca, grožđa sitnog tvrdog zrna. odviše jako, ali od njega ne boli glava.






Image Hosted by ImageShack.us
polje



Post je objavljen 03.08.2006. u 00:24 sati.