Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

*)

dubrovačka povezanost s obiteljima sagroević-stjepović-krivonosović-skočibuha je evidentirana u drugoj polovici 15. stoljeća. (u nekim se izvorima podrjetlo skočibuha vezuje se za hercegovinu. drugi opet drže da je šipansko i da je evidentirano na šipanu još iz vremena prije 1463. godine i pada bosne pod turke).

skočibuha nema više ni izravnih ni neizravnih potomaka (vidi temu ovdje: skočibuha), tako da je irelevantno odakle su došli. činjenica je sa se spominju kao šipanska obitelj od druge polovice 15. stoljeća i da su bili pomorci i trgovci). (1)


Image Hosted by ImageShack.us
ljetnikovac stjepović-skočibuha, suđurađ

---------------
u suđurđu je i ljetnikovac getaldi (getaldića), također iz 16. stoljeća (nemam slikovni prilog).

zanimljiva je predaja o postojanju ljetnikovca nekog kralja (spominje se ime renea anžuvinskog), a ostaci su mu pored crkvice sv. duha (posebna zanimljivost je ta crkvica sv. duh, jer jedina utvrđena crkva vrlo nalik hvarskoj crkvi-tvrđavi u vrbovskoj). navodno je početkom 19. stoljeća kameni natpis koji je svjedočio vlasništvo (kralja renea anžuvinskog), ponesen u englesku. kopija ploče ugrađena je u jednu obiteljsku kuću u suđurđu (usp.: a. cvjetković).

(1)
dubrovački ljetnikovac skočibiha na boninovu je toliko lijep da ga je jna odabrala za svoju rezidencijalnu palaču, a nakon što ga je, iz ruševnog stanja revitalizacijom i obnovom vratio prvobitni sjaj rus židovskog porijekla, vasili isaev. pred partizanima 1941. pobjegao iz dubrovnika (u vremenu kad nisi, ako si bio imućniji građanin, znao ako omrkneš da li ćeš i osvanuti). vojska ga je napustila tek 1975. godine. danas je ponovno devastiran od iste te jna, 1992., a u njemu još djelomično smještena znanstvena knjižnica.




Post je objavljen 03.08.2006. u 00:05 sati.