Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

zato što je crkva sv. duha ne samo dubrovački specifikum, treba napisati bar nekoliko rečenice o njoj, poradi te njezine specifičnosti.

rađena je i kao crkva i kao vrlo masivna obrambena kula. za onodobne prilike u ruralnoj sredini, ona je neobična i svakako je dokument jednog vremena. to je ponajprije velika građevina od 456 površinskih metara. proteže se dužinom na 34 m, a širinom na 10 m. odmah uz unutarnja vrata kao i na kuli su utvrđene stepenice. prozorski otvori podignuti su dosta od razine poda (ima ih ukupno 16, na svakoj strani po osam; smještaj joj je istok zapad; široka vrata su sa zapadne strane. posjeduje podzemni bunar.). kula je na istočnoj strani.
prema predaji, to je bio obrambeni blok u slučaju napada gusara. mogla je primiti sve stanovništvo mjesta. s kule se moglo branit od napadaća, ali u slučaju opasnosti zvonit na uzbunu.
u unutrašnjosti su glavni i dva bočna oltara s ukrasima u štukaturi.
za oltarne pale atorizaciju pripisuju napuljskom slikaru giordanu luki (giordano luca, 1632-1725). sadašnje zvono je saliveno u dubrovniku u prvoj polovici 18. stoljeća.

nastavljam o ljetnikovcima:

đardini, po domaću ili giardini, naziv je kompleksa ljetne rezidencije obitelji sorkočević. čine ga dva stambena krila s kapelicom. smješten je negdje po sredini šipanskog polja.

biskupovo je naziv lokaliteta (ili biskupija), samo današnji toponim područja gdje se nalazila rezidencijalna palača dubrovačkih nadbiskupa. ta danas nepostojeća palača i njezin najpoznatiji stanar lodovico beccadelli, drugi su povod mom pisanju o šipanu.

nekadašnja palača dubrovačkog nadbiskupa, znamenitog talijanskog pisca, pjesnika i teologa sredine 16. stoljeća lodovica beccadellija, a koja se u nedavnoj prošlosti (možda je to još) koristila kao štala, poznata je zbog friza portreta.
ignorirajući imena ostalih portretiranih osoba u osliku, uvijek se i svagdje ističe jedino ime, portret michelangela. *)

iako imam imena svih portretiranih osoba, neću kvariti opći dojam navodeći ih. ovo nije znanstveni rad, a i michelangelovo ime ne smije nikako biti zasjenjeno.




Post je objavljen 03.08.2006. u 00:02 sati.