Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cvjetakmali

Marketing

Plamenak, floks (lat. Phlox)

Najjednostavnija podjela floksa bila bi na: jednogodišnji, trajnice za gredice i trajnice za kamenjar.

Kod jednogodišnje vrste najčešće se sadi Phlox drummondii, a razlikujemo niski kultivar (15-20 cm) i visoki grandiflora koji može doseći do pola metra. Imaju male cvjetove sa po pet latica koji su spojeni u veće cvjetne glavice koje mogu biti bijele, žute, ružičaste, crvene, ljubičaste...raspon boja je doista velik, a najčešće u sredini imaju tamniju točku. Mogu se saditi u cvjetne lonce, žardinjere ili u vrt, na početak gredice, a cvatu od lipnja do rujna i najbolje uspjevaju na sunčanom položaju.

Kod trajnica najpopularniji je Phlox paniculata čija visina može doseći do 120 cm pa ga ne sadite na vjerovitom mjestu i po mogućnosti mu osigurajte potporanj. Sadi se na sunčano mjesto ili tek u laganu sjenu. Traži plodno tlo i redovito zalijevanje pa bi bilo dobro biljku malčirati u kasno proljeće. Obilno cvate od lipnja do rujna uz obavezno uklanjanje ocvalih cvjetova. Kod ove vrste postoji još veći raspon boja cvjetova, a postoje i varieteti sa šarenim listovima.
U kasnu jesen kada ocvate treba biljku odrezati na nekoliko centimetara od tla.
Razmnožava se dijeljenjem korijenovog grumena u rano proljeće.

Mali, veseli plamenak Phlox subulata koji se sadi u kamenjar visok je jedva desetak centimetara. On cvjeta u travnju i svibnju, cvjetovi su mu tek centimetar u promjeru i postoji u samo tri boje: bijela, ružičasta i svijetlo ljubičasta. Lako se uzgaja i brzo raste. Potreban mu je sunčani položaj i dobro drenirano tlo.
Razmnožava se reznicama u rano proljeće.
U kamenjar se također može posaditi i jednogodišnji niski kultivar Phlox drummondii koji će početi cvjetati kad već Phlox subulata ocvate pa će tako pridonjeti ljetnom šarenilu kamenjara.


Post je objavljen 02.08.2006. u 17:29 sati.