Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kazzoo

Marketing

Japanci žele do 2030 izgraditi naselje na Mjesecu

TOKIO - Japanska svemirska agencija (Jaxa) planira 2020. godine uputiti astrounaute na Mjesec kako bi ondje izgradili naselje koje će u funkciji biti 2030. godine, objavio je u srijedu glasnogovornik.


Prema tom planu predstavljenom na međunarodnoj konferenciji u Tokiju za koji, međutim, još ne postoji nikakav proračun, Japan će početi projekt lansiranjem satelita u orbitu Mjeseca 2007. godine.

U prvoj etapi u svemir će se lansirati brod bez posade radi prikupljanja uzoraka. U idućoj etapi, godine 2020., astronauti bi se trebali iskrcati na Mjesecu i početi gradnju postaje te je završiti, kako se predviđa, u roku od deset godina.

"Izvedivost projekta na ovom stupnju nije još jasna. Moramo dobiti dopuštenje japanske vlade i naroda iako je, sa strogo tehnološke točke gledišta, sve moguće u nekoliko desetljeća", pojasnio je glasnogovornik Satoki Kukokawa.

SAD već pripremaju let na Mjesec prije 2015. godine, Europska unija izradila je projekt za 2020. godinu, a ne zaostaju ni Kina ni Indija koje također imaju svoje projekte.

Pozdravlja Vas i voli Vaša Kazzoo!:)

Post je objavljen 02.08.2006. u 14:32 sati.