Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Vrijeme je za promjene, sindikati su odavno izdali radnike

Sindikati u Hrvatskoj ne postoje. Bar ne oni stvarni sindikati koji se bore za prava radnika. Takav zaključak nameće se nakon što su iz sindikalnih središnjica poručili sindikatu radnika TDZ-a da bi trebali poštivati „pravnu državu“, da ne bi smjeli ometati izvršenje presude o izbacivanju radnika iz kruga tvornice TDZ koju je TDR nelegalno dobio pretvorbenom krađom i da su trebali raditi veći pritisak na vladu i Sabor.

Takve izjave bi bile na mjestu da se sindikat TDZ-a ne bori da se konačno zaustavi pljačka Hrvatske zvana privatizacija i da se konačno počne postupati po zakonu, a to je revizija pretvorbe. To je sve što sindikat TDZ-a traži. Državna revizija službeno je ustanovila da je 90% privatizacije nepravilno i da treba poništit i nitko ništa ne poduzima! Zar bi se sindikati trebali obraćati vladi koja namjerno koči reviziju pretvorbe?

Dakle TDZ ne traži ništa što nije na zakonu utemeljeno, ali to svejedno ostalim sindikalnim središnjicama nije bitno. SSSH, SUSH i ostali sindikati leglo su korupcije i nepotizma koji funkcioniraju po principu ja tebi – ti meni. Ne vjerujete?

Pogledajte malo kakva su danas prava radnika. Koliko je hrvatski radnik prisiljen raditi, a koliko je plaćen. Što je sa silnim prekovremenima koji se ne isplaćuju? Što je s nepoštivanjem zakona o radu? Tolike firme ne poštuju radnička prava, ali sindikatima ni na kraj pameti nije organiziranje ikakvih demonstracija.

Pogledajte što se dešava u Francuskoj ili Njemačkoj kad država pokuša recimo smanjiti plaće ni za 1%. Sindikati se dižu, generalni štrajkovi diljem zemlje. Tako se to radi u evropi. No mi smo Balkan, gdje su sindikati u sprezi s vlastima i koče svaki pokušaj bunta, pa je u tom smjeru usmjerena i packa sindikatu TDZ-a.

Kao šećer na kraju, znate li kad sindikati jedino burno negoduju? Kad firma pokuša uvesti evidenciju radnog vremena. Tada se odjednom javlja sindikat i pokušava zaustavit svaki pokušaj uvođenja takvog sustava u ime tobožnje zaštite osobnih podataka, dok u biti time upavo ide na ruku neradnicima koji eskiviraju posao na račun poštenih i vrijednih radnih ljudi koji rade posao i za one koji ne žele raditi.

Post je objavljen 01.08.2006. u 14:09 sati.