Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jalucifer

Marketing

Tko baci prvi kamen, snosi krivicu za sve slijedeće

www.jutarnji.hrBiste li povjerovali, da i Luciferu može biti vruće? Bogami, ne bih ni ja! Ali ove klimatske promjene, koma!

Nego, dosadno mi je pisati sada nešto puno o onome što mene zanima, pa ću malo, onako sporta radi, pisati protiv sebe, odnosno u korist dobra, protiv nasilja.

Riječ je o onom hrvatskom selu , koje je nastradalo u ratu od Srba, dijelom od onih iz susjednog sela, pa su sada neki iz hrvatskog sela kamenovali neke srpske kuće u susjednom selu, pa je policija intervenirala i neke privela, pa došli Stipe i Suzana među Srbe, pa se narod hrvatski buni i masa svašta priča i žali se pa čak i prijeti.

Ima jedna stvar, kod nasilja. A to je da raste, od trenutka kada netko bez grijeha ih s grijesima baci prvi kamen.

Pa ako se nasilje želi na vrijeme zaustaviti, važan je onaj prvi kamen. Tu intervenirati, i eskalaciju spriječiti.

Prije 15 godina u Hrvatskoj, tadašnja tzv. JNA postupala je posve suprotno, i omogućila eskalcaciju sukoba daleko jače, nego što bi inače bilo moguće, štiteći Srbe od reakcija na prve pobune. Pa su na kraju sami Srbi stradali. Ali tek na kraju.

Sada, Hrvatska mora dokazati, da je bolja država, nego što je to Juga bila. Pa makar nečiji domoljubni osjećaji bili povrijeđeni. I zato treba već na prvi kamen odlučno reagirati.

Jer, "ne pale" objašnjenja kako su postojale "provokacije", osim ako i one nisu bile fizičke, da bi se opravdalo fizičko nasilje. Niti pali pozivanje na nasilje od prije više od deset godina. Tako su se i Srbi 1991. pozivali na nasilje ustaša 50 godina ranije kao opravdanje.

Post je objavljen 31.07.2006. u 20:19 sati.