Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

UDRUŽIMO SNAGE U SUZBIJANJU AMBROZIJE

Udruga za borbu protiv ambrozije Virovitičko-podravske županije vas poziva da se odazovete akciji uništavanja te biljke.Tko donese u četvrtak 3.kolovoza iščupanu biljku s korijenom na Gradsku tržnicu u Virovitici biti će nagrađen sa 10 lipa (za jednu iščupanu biljku s korijenom).Predsjednica Udruge Tea Pšihistal kaže da je u dosadašnjim akcijama pokazano da se ambrozija na taj način može uništiti te da je na ambroziju u samoj Virovitici alergično oko 20 posto građana a na području županije nekoliko tisuća stanovnika.Podsjećamo da je i Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodnog gospodarstva izdalo Naredbu o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije.
Stoga se pozivaju svi građani naše županije da se u što većem broju odazovu akciji a i nešto zarade.

Ambrozija(Ambrosia artemisiifolia, Ambrosia elatior),pelinolisni limundžik, u narodu poznata i kao partizanka i Krausova trava
Ambrozija biljka porijeklom iz Sjeverne Amerike čije je sjeme doneseno u Europu transportima pšenice 1863 godine. U Hrvatskoj se pojavljuje 1940 godine.
Ambrozija je rasprostranjena u većini europskih zemalja. Epicentar je naša regija, te južni dio Mađarske i Vojvodine. U Hrvatskoj je najviše ima na prostoru između Save i Drave, ali se širi i uz morsku obalu ( Zadar, Istra, ušće Neretve).

ambrozija


fotografija:Zavod za javno zdravstvo"Sveti Rok"Virovitičko-podravske županije
Osobine biljke:
Ambrozija je jednogodišnja biljka koja doseže visinu do 150 cm. Stabljika je uspravna, razgranata i obrasla dlačicama. Listovi su najčešće nasuprotno smješteni na stabljici, jajolikog su oblika,dlakavi te višestruko perasto razdijeljeni. U našim krajevima ovisno o klimatskim uvjetima,biljka niče sredinom travnja a cvatnja joj započinje sredinom srpnja i traje sve do početka prvih mrazeva. Cvjetovi su na biljci skupljeni u duge grozdaste cvati na vrhu stabljike i granama. Biljka se oprašuje vjetrom. Proizvodi ogromne količine peludnih zrnaca. Zakorovljuje sve okopavinske kulture a naročito kukuruz, soju, suncokret, duhan šećernu repu,krumpir i povrtnice. Raste uz putove, kanale, željezničke pruge, nasipe i na neobrađenim poljoprivrednim zemljištima, napuštenim gradilištima, parkovima i vrtovima. Koncentracija do 30 zrnaca peludi u 1 m3 zraka može izazvati alergijsku reakciju.
Alergije :
su najčešće na cvjetani prah (pelud) biljaka. Javljaju se tijekom godine u tri vremenska razdoblja:
-sezona drveča ( od veljače do svibnja)
-sezona trava ( od svibnja do srpnja)
-sezona korova ( od srpnja do rujna)
Blage zime bez snijega,suha proljeća i vruća ljeta bez padalina koje bi pročistile atmosferu, povećavaju koncentraciju peludi u zraku i opasnost od pojave alergijskih reakcija. Najveći broj ljudi je osjetljiv na pelud korova.
UDRUŽIMO SNAGE U SUZBIJANJU AMBROZIJE
-u svom ukruženju na malim površinama
-zajedničkom akcijama na većim površinama
Najdjelotvornije je:
-plijeviti mlade biljke u proljeće
-redovito okopavati posađene kulture
-učestalo kositi travnjake i neobradive površine
-plitko oranje
-redovito rabiti herbicide ( isključivo u nazočnosti stručnjaka)


Post je objavljen 31.07.2006. u 16:12 sati.