Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ski4ever

Marketing

O SKIJANJU I POVIJESTI TOG SPORTA

Skijanje kroz stoljeća

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Skijanje je aktivnost stara skoro kao i ljudska povijest. Kroz stoljeća, ljudi su se njime služili u različite praktične svrhe. S vremenom se pretvorilo u omiljenu zabavu i jedan od najpopularnijih sportova. Saznajte kako…
Drevni počeci

Počeci skijanja sežu još u kameno doba. Špiljski crteži nađeni na sjeveru Evrope prikazuju lovce s daskama na nogama, koje su služile za kretanje po snijegu. Prve sačuvane skije potječu iz davne 2500. godine prije Krista i nađene su na području današnje Švedske. Islandske sage, Edde, oko 1000. g. n.e. spominju korištenje skija u kontekstu natjecanja i zabave. Skije su bile široke i teške, a koristio se samo jedan dugi štap koji je služio za odguravanje po površini poput vesla. Prošla je cijela povijest prije nego su uvedene dvije revolucionarne promjene - duge i uske skije i dva kraća štapa umjesto jednog dugog.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Radikalne izmjene

Sondre Norheim Norvežanin je kojeg mnogi smatraju ocem modernog skijanja. Norheim dolazi iz pokrajine Telemark, a 1868. uveo je radikalne izmjene u izgled tadašnjih skija - suzio ih je i dodao vez za petu. Novi oblik i učvršćenje omogućili su bolju kontrolu i manevriranje. Skijaši iz Telemarka uveli su i daljnje novosti u skijanje poput okreta, nazvanih po njima Telemark i Christiana. Mijenjanje kuta skija u odnosu na snijeg i promjena smjera kretanja koji je do tad bio samo pravocrtan, značili su početak dinamike i kontrole pri skijanju. Nove tehnike i oprema najveća su revolucija u povijesti skijanja do danas.

Skijanje kao masovni sport

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Prva disciplina koja se razvila bila je nordijsko skijanje, u koju spada današnje skijaško trčanje ili cross-country. Još sredinom 19. st. organizirala su se natjecanja, a brzine koje su se postizale dosezale su do impresivnih 130 km/h na skijama dugačkim preko 4 metra! Za usporedbu, najveća postignuta brzina danas je 248,7 km/h, ostvarena u brzom skijanju.
Skijanje kao sport i zabava proširilo se iz Norveške na cijeli svijet. U Alpama se početno planinarenje na skijama pretvorilo u brzo spuštanje. Ta je razlika ostala sačuvana u osnovnoj sportskoj podjeli na nordijske i alpske discipline. Mnogo veće izazove postavljalo je kretanje po alpskim strminama. Tako je skija dobila novi vez koji je omogućio spust i slalom , u prvome redu zahvaljujući Austrijancu Matthiasu Zdarskom, koji je zaslužan i za organizaciju prvog natjecanja u slalomu (1905.) blizu Lilienfelda u Donjoj Austriji. Istodobno, u Alpama se razvijaju se skijaški centri, ne samo kao sportska nego prije svega kao mondena mjesta. Do početka 20. st. skijanje postaje vrlo popularan sport s različitim disciplinama i natjecanjima.
Biti skijaš nekad nije bilo lako

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

S druge strane, sudeći prema svim komplikacijama s kojima su se poklonici ovog sporta suočavali, još 40-ih godina prošlog stoljeća skijanje je iz današnje perspektive zapravo bio sport za entuzijaste. Popeti se ponovo na brijeg nakon što ste se s njega spustili mogli ste učiniti svakih sat do dva - toliko je često vozila žičara.
Oprema je bila drugi izvor problema. Drvene skije i štapovi od bambusa lako su se lomili. Hrapavo dno drvenih skija trebalo je premazivati voskom nakon skoro svakog spusta. Skijaške cipele, koje su se vezale vezicama i bile od kože, lako bi se razvukle. Bile su to zapravo obične kožne cipele malo prilagođene skiji. Ozljede zglobova uslijed mekanih cipela primorale su ski-fanove da još jednom porade na opremi i stvore visoku plastičnu skijašku cipelu, koja je čuvala gležanj od uganuća. Zbog loših vezova skijaši bi često gubili skije, koje bi, kad su se odvezale u brzom spustu, mogle biti vrlo opasne i za ostale skijaše. Tada bi brijegom odjekivali uzvici upozorenja.
Nakon što je uspješno vezao skiju za nogu, čovjek se morao susresti s novim problemom - kako je u ključnom trenutku otpustiti (prilikom pada skijaš bi inače lako slomio nogu). Vezovi koji se automatski otpuštaju izum su 50-ih godina 20. st. Drvene skije zamijenile su aluminijske 50-ih pa plastične 60-tih godina. Današnje skije izrađuju se od fibroglassa.
Možda i zbog činjenice da ima povijest dugu gotovo koliko je ljudska, skijanje je danas najpopularniji zimski sport s oko 45 milijuna poklonika i tisućama skijališta po cijelome svijetu.


Post je objavljen 30.07.2006. u 16:39 sati.