Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vjerovatradosti

Marketing

Ljetni šalabahter

Ovo sam pročitao i toliko me se dojmilo da sam morao copy-paste.
Svima je tekst namjenjen,a posebno onima na pragu zrelosti.No, evo ga!

Što si čuo i što ćeš čuti, zaboravit ćeš. Doktrinalni i moralni priručnici koje si memorirao, uminut će. Sol kojom si duhovnim poučcima sebi i drugima pamet solio, obljutavit će. I čime ćeš je osoliti? Bez ičeg ćeš ostati ako u sebi Izvor ne iskopaš. Sjeti se da usta ne govore iz punine pameti, već iz punine srca. Vrijeme je zrelosti. Vrijeme da se naučiš kretati u slobodi, po cijenu i da padneš. Čulo se ove godine na našim susretima: Smije li se čitati Paula Cohela? Smiju li se momak i cura ljubiti? Smiju li se slušati piratski CD-i? Mora li kršćanin moliti zeleni škapular? Mora li pipati stope svetog Ante? A joj, dosta, dosta više s tim. Dosta je slovkanja, dosta nasljedovanja ikog doli Božjeg glasa u sebi. Apsolvirao si valjda već da sloboda ne znači anarhiju, uočio da iskustvo crkve dobro dođe. Asimilirao riječi: "Ako vas Krist oslobodi, ne dajte se ponovno u jaram ropstva."

Savjest je bitna – sve ostalo je ispiranje mozga. Ljubav prema Bogu je važna, a to kako će tko tu ljubav izraziti – sporedna je stvar. Ipak, radi reda u kući, ne gnjavi one oko sebe. Odglumi koji put. Jer, lako je s Bogom, teško s ljudima. Bog sve razumije, ali ne i ljudi. Njemu ne treba ugađati, a ljudima tu i tamo treba – čisto da se ne trošiš na sporednosti.

Čuvaj se oholosti, kao vraga paklenskoga. Uči od vode koja uvijek teče dolje, uvijek bi se skrila – i zato je od sviju omiljena. Zapamti: nitko ti oduzeti ne može ono što stvarno jesi, kao što si ni svojim prenemaganjem ništa dodati ne možeš – osim što možeš ispasti smiješan.

Ako si u ispitima – sretno! Ali i oprezno s onim poučkom: "Bolje se pet minuta crveniti nego pet dana učiti." I ne zaboravi se odmoriti, ta ljeto je.

Konačno, šaljite e-mailom jedni drugima pjesme, a ne viruse. Evo jedne iz mog inbox-a:

Radi kao da ne trebaš novac.
Voli kao da nikad nećeš biti ranjen.
I pleši kao da te nitko ne gleda.

Od srca, p. Luka Rađa / (Opatija, 26.6.2001.)

Copy paste Neurotransmiter

Post je objavljen 29.07.2006. u 17:42 sati.