Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/travelfreak

Marketing

tropska festa u rotterdamu

Davne 1984. godine u Rotterdamu je skupina zaljubljenika karnevala s Antila (Antili su skupina otoka u Karipskom moru koja jos uvijek pripada Kraljevini Nizozemskoj) odlucila organizirati karnevalsku paradu kakvu su imali u vlastitoj zemlji. Zbog nepogodnih vremenskih uvjeta u Nizozemskoj odlucili su karneval, umjesto tradicionalno u veljaci, organizirati usred ljeta: kad ne bi trebalo biti hladno niti bi trebala padati kisa. U pocetku je karneval bio mali dogadaj poznat kao "Antilijanski karneval", ali se svake godine sve vise sirio. Tijekom godina su se karnevalu pridruzili i pripadnici drugih nacionalnih manjina, a svaka je skupina sa sobom donosila i nove obicaje i nove nacine slavlja karnevala specificnih za njihove zemlje.

Danas je Rotterdamski ljetni karneval jedna od najvecih ulicnih festa u Nizozemskoj koja svake godine privlaci na stotine tisuca posjetitelja. Cijeli festival traje nekoliko dana, a najvazniji dan je dan odrzavanja velike karnevalske parade. Ove godine su u paradi sudjelovale 34 karnevalske grupe s ukupno vise od 2000 sudionika. Paradu je kao i svake godine predvodila karnevalska kraljica. Ove godine to je bila 23-ogodisnja Katy Cedeņo Manzanillo, porijeklom iz Dominikanse Republike. Katy je proglasena pobjednicom u velikom finalu u kojem je sudjelovalo 8 finalistica. Ziri bira pobjednicu na temelju nekoliko osnovnih kriterija, a to su komunikativnost, reprezentativnost, spontanost, ples i improvizacija.

Katy - ovogodisnja kraljica karnevala

Photobucket - Video and Image Hosting

Ove godine karnevalsku paradu je posjetilo preko 900.000 znatizeljnika, zeljnih tropskog ugodaja, latinoamerickih zvukova i izazovnog plesanja. Svi oni su se bar na jedan dan nasli u tropskom okruzenju zamisljajuci da se ne nalaze u Rotterdamu, nego da pijuckaju koktel negdje na bijeloj pjescanoj plazi ispod palmi osjecajuci blagi povjetarac s Karipskog mora.

Dva kratka filmica za osjetiti atmosferu. Obozavam bubnjanje, a fascinira me i kako te zenske mrdaju guzom i bokovima. Kako im to samo uspijeva?





Pravi festival boja.

Photobucket - Video and Image Hosting

Photobucket - Video and Image Hosting

Photobucket - Video and Image Hosting

Photobucket - Video and Image Hosting

Photobucket - Video and Image Hosting

Photobucket - Video and Image Hosting

Ova grupa je iz Bolivije. To je u mene odmah izazvalo melankolicne osjecaje. Svirali su tipicnu muziku s Anda koja me je posjetila na moj proslogodisnji boravak u Peruu.

Photobucket - Video and Image Hosting

Zakljucak: Trebalo bi jednom posjetiti karneval u Rio de Janeiru!

Post je objavljen 01.08.2006. u 11:40 sati.