Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/broduboci

Marketing

Čestitka za rođendan



Arsene, priznajem da mi nisi bija drag na prvi balun, nisam te odmah baš razumija. U mojim srednjoškolskim i studentskim godinama, bija si mi nekako mračan, uvik u crnome, stalno si priča o "nekome" Endrigu i "nekome" Okudžavi... Otac i mater su mi padali u afan kad bi čuli tvoju "kuću pored mora" a ja sam ih samo blido gleda. U ono vrime, odabira sam gore...

Poklanjala si al' si krala
I nevjerna si bila ti
I suviše mi nisi dala
O mladosti ...


A onda si mi se nekako počeja uvlačit pod kožu. Kako sam postaja stariji sve sam te više razumija. Ka oblaci kad se na nebu razilaze nakon nevere, a novi traci sunca ponovo obasjaju mokru zemlju.

A opet počinje kiša
Kao što kiši u listopadu na otocima
More od olova
Nebo od borova ....


U njezinim nježnim godinama sve me vodilo k njoj. Dida moj je završija kao Howard Hughes. Sa djevojkom za jedan dan, u kući za dvoje sam priča o moru, o mladosti. Otkako je ne volim, vraćam se tu, u malena mjesta srca moga. Zagrlija sam djevojku iz moga kraja, dok smo slušali moderato cantabile, ona je već znala sve o meni. To je ono što me čini sretnim...

I još ti nešto moram priznat. Nitko, ali baš nitko nije tako lipo uspija spojit Dalmaciju i Zagreb. Tvoje pisme donose miris mora i toploga juga na Zrinjevac i Gornji Grad. A s jeseni i zime, dok su dani kratki, a noći duge, u njima osjećamo svitlost velikoga biloga grada. Tamo di su kretali naši snovi prema svijetu, s Perkovića preko Knina...Ko ovo more platit!

Nisam glazbeni kritičar ni veliki poznavatelj poezije. Jedino znam da sad, na početku svojih četrdesetih, potpuno razumin šta si govorija....I oni funcuti iz TBF su te pripoznali i na tvojoj pismi stvorili vječnu nostalgiju. U kojoj neće bit ironije za kraj.

Arsene, danas je 28. srpnja, tvoj rođendan. Ako se ne varam, ovo je šesdeset i osmi. Sad si pravi šesdestosmaš.
Sigurno sad guštaš uz svoju Gabi, svoga aša i dvi trice, u našem lipom Žbeniku.Evo sad ću podignit čašu vina za tvoje zdravlje, i zdravlje tvoje dice. I znam da slušajući tebe nikad nećemo biti na zlu putu.

Meštre, legendo... svaka ti čast !
Eto, ipak sam ti dospio reći ...



Post je objavljen 28.07.2006. u 17:56 sati.