Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/babl

Marketing

priča za petak (3)


KRALJIČIN GAMBIT III dio

Od malih nogu je volio šah. U srednjoj školi išao je na šahovsku sekciju, bio jedan od dvojice najboljih šahista na školi i išao na šahovska takmičenja. Drugi najbolji šahist išao je u paralelni razred i do mature nisu mogli ocijeniti tko je bolji, te je to pitanje ostalo neriješeno. Nakon srednje škole nisu se vidjeli više od petnaest godina, sve dok se nisu sreli u spavaćim kolima.

Pratilac spavaćih kola je idealno zanimanje za neoženjenog muškaraca. Ima posla oko sat vremena dok se putnici smjeste i pregleda im se vozne karte, a nakon toga svi ubrzo zaspu i potrebno ih je samo ujutro probuditi. Kada se bude zahtijevaju kavu, i to je uglavnom sve. Putnici spavaćih kola su uglavnom kulturan, civiliziran svijet, nema s njima problema. A dok oni spavaju pratilac ima dovoljno vremena za čitanje knjiga i pročitati sve novine. Preko dana je slobodan, može se šetati po stranim gradovima, kupiti poneku sitnicu koja mu zatreba… I tako je to bilo sve dok se njih dvojica nisu slučajno ponovno sreli.

Naravno, iskoristili su priliku da odmjere je li u međuvremenu koji od njih postao bolji od drugoga. Igrali su do jutra, ali je rezultat ispao neodlučan. Tako je suprug zatražio od starog prijatelja raspored njegovih putovanja i počeo prilagođavati svoje službene putove tome da se nađu zajedno u vlaku. No kako im to nije bilo dovoljno, nakon nekog vremena je suprug počeo putovati i vikendom. Igrali su šah cijelu noć, ujutro je prijatelj odlazio u sklonište vlakopratnog osoblja, a suprug u najbliži hotel, te su se odmarali preko dana da mogu igrati punom snagom u povratku. No i dalje nisu mogli odlučiti tko je bolji…Malo pobjeđuje jedan, malo drugi; kako kad, zavisno o tko zna čemu.

Supruga je slušala u nevjerici, ali joj je laknulo.

- Kad je tako - rekla je - … pozovi prijatelja da te posjeti kod nas kući, pa igrajte šah ovdje koliko vas volja.

Suprug je obećao da će pitati prijatelja, a s narednog putovanja se vratio s viješću da šahovski suparnik pristaje da ih posjeti.





Post je objavljen 28.07.2006. u 21:50 sati.