[priQaz]
Čitam stare stvari ...,qstrip.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/qstrip

Marketing

[priQaz]
Čitam stare stvari ...

(Rene Petillon: Le prince de la BD; Dargaud, 1985.)

Posve je moguće da ovaj album nisam petnaest godina skinuo s police - događa se to kad plima stripova koje čovjek hlepi pročitati naleti na oseku vremena. Ali mi je jučer baš došlo pročitati ga, da vidim je li tako dobar kao što ga pamtim.

"Le prince de la BD" (iliti "Stripovski kraljević") jedan je iz serije Petillonovih albuma o Jacku Palmeru, patuljastom i nosatom detektivu u prevelikom kišnom mantilu koji ne podnosi alkohol te koji uglavnom ništa ne radi. Nisam čitao same početke serije (kažu: kratke, parodične priče), ali me njezina sredina - ovaj album, onaj o kulturnjacima i onaj o rocku - oduševio. Suvremeno, komentatorski nastrojeno, tradicionalno crtano u netradicionalne svrhe ... Petillon je bio Trondheim prije Trondheima.

(Kasnije Palmeri pokazuju umor, svode se na čistu jurnjavu; zatim Petillon odlazi u političku karikaturu, karijeru koja se i kroz Palmera da nagovijetiti. Ali vratimo se mi domaćoj nam zadaći.)

Album je i danas još dobar, što nije mala stvar. Sjećao sam se dobrog dijela gegova, neki su me iznenadili, neki ponovo oduševili (stripovski kritičar koji drži predavanje o "dijalektičkom odnosu slike i teksta" pred dvoranom iz koje zadnji pozorni slušatelj ode kad dozna da ipak postoji otvoren birc) ... Album se u cijelosti dobro održao, ali nisam mogao previdjeti kako je - ostario. Stripovi koji se - kao i filmovi - trude do detalja dočarati svoje vrijeme (o ovom slučaju osamdesete) neumoljivo pokazuju svoje godine. Postnovoromantičarska odjeća francuskih kulturnjaka, modeli automobila, kolorit ovog albuma ... smještaju ga neumoljivo u neko davno prošlo stoljeće. To može biti odbojno jer je naša navika trčati s vremenom, naučeni smo odbacivati staro, ali dok je priča o Jacku Palmeru ostarjela ona nije zastarjela. U "Stripovskom kraljeviću" - priči o stripu kojeg želi adaptirati neki muljator-producent - osamdesete ostaju sačuvane kao na izblijedjelom polaroidu u svom svojem praznom, dragom glamuru.

"Jack Palmer" je strip za čuvanje, pa makar nekim budućim generacijama trebale fusnote za njegovo razumijevanje.

(mcn)


Post je objavljen 27.07.2006. u 17:07 sati.