Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

"Očuvanje nepostojećih ptica"

Damir Vukšić direktor poduzeća "Dravski put" d.o.o. napisao je pismo upućeno medijima i ministarstvima gdje obrazlaže svoje viđenje situacije u vezi iskapanja šljunka u zaštićenom dijelu prirode Jelkušu.Pismo prenosimo u cijelosti.

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDA,
ŠUMARSTVA I VODNOG GOSPODARSTVA DRAVSKI PUT d.o.o.
Vukovarska 78, 10 000 ZAGREB PITOMAČA
n.r. ministar Petar Čobanković

PREDMET: Iskapane šljunka iz korita rijeke Drave kod Pitomače – tehničko čišćenje korita rijeke Drave na lokaciji Đuretina
Poštovani!
Potaknuti pismom Zelene akcijeDravska liga potpisanim od strane gospođe Irme Popović želimo se izjasniti o cijelom slučaju i izložiti stvarno stanje stvari. Gospođa I. Popović (Zelena akcija) u pismu iznosi situacije koje su neistinite i koje ne može potkrijepiti konkretnim dokazima.
Naime, naše poduzeće «Dravski put» d.o.o. Pitomača sklopilo je 12. 6. 2006. ugovor sa «Vodogradnja» d.d. Varaždin o dijelu radova tehničkog čišćenja korita rijeke Drave na lokaciji Đuretina. Dakle iz ugovora se jasno vidi da se radi o tehničkom održavanju korita rijeke Drave koje je u interesu Hrvatskih voda radi održavanja plovnog puta i sprečavanja rušenja obale.
Gospođa I. Popović u pismu navodi da se počelo sa iskopavanjem sa 2 broda, želimo izjaviti da ove godine još nismo započeli radove i svi naši brodovi stoje u raspremi.
Za predmetne radove posjedujemo plovnu mehanizaciju koja je tehnički opremljena isključivo za regulacijske radove i koja se sastoji od:
plovna dizalica «visoka greda»
gurač – tegljač «Majdan»
plovni bager vedričar «Vulkano»
2 potisnice
Lokacija iz ugovora, tj. sprud za koji gospođa I. Popović tvrdi da je stanište rijetkih ptica većinu godine je pod vodom te ne vidimo da bi iskapanje u svrhu tehničkog čišćenja moglo nanijeti kako tvrdi gospođa I. Popović nepopravljivu štetu.
Nadalje želimo izjaviti kako bi šteta bila kada se ne bi održavala predmetna lokacija jer sprud otežava normalni tok rijeke Drave i nanosi štetu desnoj obali koja je već bila sanirana i kojoj i dalje prijeti opasnost od zarušavanja.
Također šteta bi bila i za državni proračun kada se radovi ne bi poduzeli jer naša firma za vrijeme radova zapošljava 15 radnika i snabdijeva nekoliko stotina naših kooperanata sa šljunkom i pijeskom iz rijeke Drave. Smatramo da bi neodržavanje radova nanijelo gospodarsku štetu kao za našu firmu tako i za općinu Pitomača i županiju Virovitičko-podravsku i za krajnje korisnike tog građevnog materijala jer trenutno za isti se odlazi stotinjak kilometara dalje i lošije je kvalitete.
Nadalje želimo izjaviti da od predmetne lokacije 10 km. nizvodno i 8 km. uzvodno rade Mađari, tj. vade šljunak iz iste rijeke i koriste se njime, a nama se isti radovi osporavaju.
Gospođa I. Popović u pismu navodi da se zbog ukopavanja korita rijeke Drave snižavaju razine podzemnih voda što nije istinito te da je vidljivo iz objavljenih vodostaja da se statistički svake godine povišava vodostaj rijeke Drave te da je zbog istog sve više područja u opasnosti od poplava i urušavanja nasipa.
Ne vidimo razlog zašto su gospoda iz Zelene akcije i Dravske lige konstantno protiv radova na Dravi, naime naša firma u koju je uložen velik kapital koji smo zaradili u Australiji već tri godine ne radi jer se koncesije ne raspisuju zbog neprestanog pritiska od strane Zelenih prema Hrvatskim vodama. Godine 2005. u mjesecu travnju bili su raspisani natječaji za eksploataciju šljunka i pijeska na rijeci Dravi, isti natječaj su bili ubrzo poništeni. Ove godine smo potpisali ugovor o tehničkom održavanju rijeke Drave ali i Zeleni i dalje vrše pritisak i šalju dopise prema svim ministarstvima i medijima. Njima je od većeg interesa očuvanje nepostojećih ptica (jer na predmetnoj lokaciji nema staništa ptica) negoli da naša firma počne sa radom i zaposli 15 ljudi i olakša snabdijevanje krajnjih korisnika sa šljunkom i pijeskom. Najveći apsurd u cijeloj situaciji je što Mađari rade u neposrednoj blizini naše lokacije bez ikakvih problema.
Apeliramo na Vas da se založi za naše radove te da tako pomogne razvitku našeg poduzeća, naše općine i županije od kojih imamo apsulutnu potporu.
U nadi da ćete nam pomoči da počnemo s radovima srdačan pozdrav.
DRAVSKI PUT d.o.o.
dir. Damir Vukšić
Tel. 091/531 83 84
098/959 67 92
033/782 968
DOSTAVITI:
1.Generalni direktor Hrvatski voda gosp. Slavko Rajnović,2.Tajnik vodnog gospodarstva, gosp. Zdravko Krmek,3.Ministarstvo poljoprivrede, šumarstava i vodnog gospodarstva, min. Petar Čobanković,4.Ministarstvo kulture, min. Božo Biškupić,5.Hrvatski Sabor, predsjednik Vladimr Šeks,6.Vlada Republike Hrvatske, premijer Ivo Sanader,7.Državni zavod za zaštitu prirode, gosp. Davorin Marković,8.Ured predsjednika republike, predsjednik Stjepan Mesić,9.Australsko veleposlanstvo, Zagreb,10.Večernji list,11.Jutarnji list,12.24 sata,13.HTV,14.RTL,15.NOVA TV
pitomača.net


Post je objavljen 27.07.2006. u 16:27 sati.