Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

TOPLOTNI UDAR U EUROPI STVARA PROBLEME SA OPSKRBOM ELEKTRIČNE ENERGIJE I IZAZIVA STRAH OD ŠUMSKIH POŽARA

Smrtonosni val vrućine pogodio je Europu početkom prošlog tjedna. Poljska je na iznimnom oprezu zbog šumskih požara koji bjesne i Španjolskom, Portugalom i Hrvatskom, cijene električne energije u Njemačkoj dosežu rekordne cijene ( cijene su se digle za 500%), a riječni promet je gotovo obustavljen zbog vrlo niskog vodostaja srednjeeuropskih rijeka.

Njemačka je od 1900. godine zabilježila najviše temperature u srpnju. Vodostaj rijeke Elbe, koja protječe kroz Njemačku, Poljsku i Češku, pao je čak za 1 metar. Slična je situacija i sa rijekom Odrom. Neke nuklearne elektrane koje su smještene na rijekama morale su smanjiti isporuke električne energije za 40%.

Poljska je za 90% države objavila stanje pripravnosti od visokog rizika od šumskih požara. Južni dijelovi zemlje uveli su redukcije vode, a vlasti savjetuju da se ne zaljevaju vrtovi i ne peru auti zbog uštede vode. Stručnjaci također upozoravaju da bi cijene hrane također mogle poskupiti zbog šteta na usjevima zbog požara, suša i poplava.

Tijekom prošlog tjedna u Francuskoj je 40 ljudi umrlo zbog vrućina.

::IZ MEDIJA::
reuters / afp

Post je objavljen 27.07.2006. u 08:52 sati.