Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/frogbros

Marketing

IN MEMORIAM.... MAKO

Otišla nam je još jedna od velikih zvijezda velikog (ponekad i malog) ekrana legendarni Mako. Iako nije baš poznat kao glumac koji je glumio u hororima, ipak je važno spomenuti ovog odličnog glumca....

Image and video hosting by TinyPic

MAKO (pravim imenom Makoto Iwamatsu) rođen je 10. listopada 1933 god., u Kobeu, Japan. Otac mu je bio poznati crtač dječijih slikovnica i pisac dječijih knjiga Taro Yashima. Ubrzo nakon 2. svj. rata odlazi živjeti sa svojim roditeljima u SAD (studirao arhiekturu) , gdje 50-tih služi vojnu službu u američkoj vojsci. 1956 godine postaje američki građanin, a 1959 ima manju ulogu u svom prvom filmu "Never So Few" (film koji je proslavio legendarnog cool momka Steve McQueen, a koji je došao poslije "The Blob").
Malo pomalo sve je više imao većih prilika za sve bolje uloge pa je tako i zaslužio nominaciju Oskar za najboljeg sporednog glumca:

1966. god.
Walter Matthau - Kolačić sreće (1966) - pobjednik
konkurenti
Mako (glumio Po-Hana) - Kamenčići u pijesku (1966)
James Mason - Djevojka Georgy (1966)
George Segal - Tko se boji Virginije Woolf? (1966)
Robert Shaw - Čovjek za sva vremena (1966)

Kao što vidimo Mako je imao vraški opaku konkurenciju i lijepo je bilo što se našao u ovako probranom društvu vraški odličnih glumaca, što je i bilo priznje kakav je glumac bio.
Tako je zaradio i nominaciju Broadwayske kazališne nagrade Tony za najboljeg glavnog glumca u mjuziklu 1976 god. za mjuzikl "Pacific Overtures".
Od poznatijih uloga spomenuo bi ulogu Li Sunga u vrlo omiljenoj seriji "The Incredible Hulk", "Pearl Harbor" (2001) gdje je glumio Admirala Isoroku Yamamotoa, te u "Rising Sun" (1993) gdje je vrlo lijepo odglumio Yoshida-sana....no uloga po kojom će ga pratiti SF ljubitelji će biti uloga Kanemitsua u "Robocopu 3" iz 93'.
Sada dolazimo i do najvažnijeg dijela zašto spominjem Maka...koji je po meni ostvario od svih svojih uloga i mojoj malenkosti najdražu onu ulogu čarobnjaka Akira u dva filma o Konanu Simerijancu (Conan the Barabrian (82') i Conan the Destroyer (84'). U svijetu fantazy filmova ostat će kao jedan od glumaca koji je obilježio jednu epohu takvog žanra (sjetimo se da je u drugom Konanu jedina pamtljiva scena baš ona kad se čarobnjak Akiro bori protiv drugog čarobnjaka).
Po meni jedan od trojice najboljih ikad viđenih čarobnjaka na filmu uz Gandalfa (Ian McKellen) iz LOTR serijala i Nicola Williamsona koji je odlično odglumio čarobnjaka Merilna u "Excaliburu"(1981).
Uz to prvi Konan je imao do pojave Prstenove Družine najbolji uvod/naraciju u nekom filmu (svaka čast
Cate Blanchett koja je odigrala Galadriel i čiji se glas u naraciji na početku filma čuje, ali naracija sa dubokim i markatnim Makovim glasom koji govori o dolasku Konana i bubnjevima u pozadini (Basil Poledouris zaslužan za fenomenlani sound i soundtrack) je ipak prevagnuo i uvijek se naježim kad čujem taj početak.
Mako je preminuo na današnji dan u 72 godini života u gradu Somisu, Kalifornija, nakon duge borbe sa rakom jednjaka. Iza njega je ostala žena Shizuko Hoshi i dvoje djece Sala i Mimosa.

TRIVIA:
Umro je jedan dan nakon što je objavljeno da će posuditi glas Učitelju Splinteru u novom filmu o "Ninđama Kornjačama" koji se upravo snima...velika šteta, jer Makov glas bi baš pristajao mudrom Splinteru...

Otišao je čovjek jednoga imena koje mnogima ništa ne govori, no lice je tako poznato i viđeno u raznim filmovima (kao i mnogim sporednim ili epizodnim glumcima kao što su to bili npr. Jack Elam, Woody Strode ili Anne Ramsey) iako se većina ne može sjetiti kako se zove...






Post je objavljen 26.07.2006. u 23:56 sati.