Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/horrori

Marketing

The Texas Chainsaw Massacre (2003)

Image Hosted by ImageShack.us The Texas Chainsaw Massacre, SAD, 2003.
Redatelj: Marcus Nispel
Glume: Jessica Biel, Mike Vogel, Jonathan Tucker, Erica Leerhsen, Eric Balfour, R. Lee Ermey, David Dorfman, Andrew Bryniarski...
Ocjena: 8

18. kolovoz, 1973. Grupica prijatelja predvođena Erin (Jessica Biel), njezinim dečkom Kempom (Eric Balfour), prijateljima Andyem (Mike Vogel) i Morganom (Jonathan Tucker) te naposljetku autostopericom Pepper (Erica Leerhsen) vraća se preko ruralnog Texasa iz Meksika na koncert Lynnard Skynnarda s namjerom da se neizmjerno zabave. Njihovu zabavu prekida uplakana autostoperica koja si, nakon što ju pokupe, raznese glavu pištoljem. Šokirano društvo odluči pozvati lokalnog šerifa, no čekajući ga igrom slučaja uđu u na prvi pogled sasvim običnu kuću vođenu tzv. "šerifom" (R. Lee Ermey). I isprva se kuća čini potpuno bezazlenom, no nakon što jedan od prijatelja misteriozno nestane, Erin i ekipica će greškom odlučiti istražiti taj misterij ne znajući da će se uskoro jedan po jedan sukobiti sa kobnim Thomasom Hewittom (Andrew Bryniarski) alias Leatherfaceom, monstruoznim kanibalom i njegovom prijateljicom- motornom pilom...

Image Hosted by ImageShack.us Riječima ne mogu izraziti oduševljenje koje sam doživio nakon pogledanog filma. Pošto sam u pravilu skeptičan prema remakeovima, čim sam čuo da rade remake istoimenog klasika iz 1974. moram priznati da sam imao grozno niska očekivanja. Dobro, ne baš sad grozno niska, ali stvarno niska. I srećom, očekivanja mi se nisu ispunila, a ne samo da mi je ovo dobar remake, nego bi mogao i bez pretjerivanja reći da je ovo zasigurno jedan od najboljih remakeova koje sam pogledao u posljednje vrijeme. Definitivno ono što mi se najviše svidjelo kod ovog filma je to da je u dosta scena bio vjeran originalu, ali je i zato u isto vrijeme krenuo u nekakav novi pravac, pravac koji nismo imali prilike vidjeti u originalu. Iako su se mnogi žalili na taj potpuno nepoznat i novi pravac, meni se to jako svidjelo. Također je i scenarij bio briljantan, po mome mišljenju puno bolji od originalnog, a vjerovatno razlog tome je objašnjenje ubijanja. Da pojasnim, u remakeu je do detalja objašnjeno zašto su Leatherface i njegova krvožedna familija uopće započeli s ubijanjem, dok je u originalu bilo jednostavnije- oni su jednostavno bili sjebani i živili u sjebanoj zajednici. Što se tiče glume, bila je na zadovoljavajućem nivou, posebice kod relativno nove glumice Jessice Biel (Blade: Trinity) koja se izvrsno snašla i kao zamjena legendarne Marilyn Burns (inače glavnog lika u originalnom filmu) i kao glavna protagonistica. Još jedan veliki plus je i sam izgled Leatherfacea- dok se u originalu vidjelo da je nosio neku jeftinu masku, u remakeu se njegovo lice zastrašujuće promijenilo (uostalom, imate i cover gore pa usporedite).
Ajmo reći najveća mana remakea je ta što makar je film bio u nekim scenama dosta vjeran originalu, bio sam dosta razočaran što nije imao tu kultnu "dinner table" scenu (oni koji su pogledali original zasigurno će znati o kojoj je sceni riječ) koja je meni ujedno i bila najupečatljivija scena u originalnom filmu, no pošto je film išao u već spomenutom dosta različitom pravcu, mjesta za tu scenu nije bilo.

A moj ukupni dojam? Makar ovaj film možda nije toliko kvalitetan koliko i original, ako su vam već dojadili oni loši remakeovi koji nisu niti približno efektni niti dobri kao njihovi originali, pogledajte The Texas Chainsaw Massacre jer će vam se mišljenje sigurno iz temelja promijeniti. Ukratko, ovo je film koji se definitivno ne smije propustiti.

Post je objavljen 26.07.2006. u 21:49 sati.