Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/horsedestiny

Marketing

Ulomak iz romana "The horse whisperer"

"... Bijaše to u Americi : prvi su konji počeli slobodno lutati milijun godina prije nego se pojavio čovjek. Pasli su na nepreglednim ravnicama žilavu travu i prelazili na druge kontinente preko mostova od stijena koje bi uskoro presjekao led pri povlačenju. Prvi su put upoznali čovjeka kako lovina upoznaje lovca, jer dugo prije nego što je u njima vidio sredstvo za ubijanje drugih zvijeri, čovjek ih je ubijao zbog mesa.
...No konj je bio stvoren za bijeg, a ne za borbu i lovci bi se, slijedeći jednostavnu ubojitu logiku, poslužili bijegom da ih unište. Cijela bi krda sunovratili u smrt s vrha stijena.
...Pa iako se čovjek poslije pretvarao da je prijatelj, savez s čovjekom će zauvijek ostati krhak, jer je strah koji je konjima utjerao u kosti bio predubok da bi ga se iskorijenilo. Od onog trenutka u neolitiku kad je zauzdan prvi konj, bijaše među ljudima onih koji su to shvaćali. Mogli su vidjeti u dušu tih stvorenja i ublažiti rane koje su ondje nalazili.
...Bijaše cigana i zabavljača, šamana i šarlatana.A oni koji su imali istinski dar bili su skloni smjerno ga čuvati, jer se govorilo da onaj koji vraga istjeruje može vraga i utjerati.
...Zbog tajni koji su izgovarali tiho u naćuljene i nemirne uši, te se ljude nazivalo ŠAPTAČIMA.


Image Hosted by ImageShack.us





Post je objavljen 26.07.2006. u 20:16 sati.