Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/samael

Marketing

I'm Back

Glavnu sotonističku organizaciju, Đavolju crkvu, osnovao je Anton LaVey. Članovi Đavolje crkve ne ubijaju malu djecu, ne kolju piliće. Oni zapravo imaju malo veze s gotskim sotonizmom kakav poznajemo u Europi. Doktrina Đavolje crkve je jednostavna: ljudi su sebične životinje u potrazi za ugodom, pa je beskorisno izmišljati moralna, filozofska ili vjerska opravdanja. Živimo naše žudnje i mržnje bez kompleksa, i sve će biti bolje.
Godine 1975. dogodio se raskol u Đavoljoj crkvi, što je dovelo do stvaranja konkurentske organizacije, Setova hrama. Ta se organizacija, više sklona metafizici, posvetila putu lijeve ruke koji štuje izoliranu inteligenciju utjelovljenu u egipatskom bogu Setu. Za setance, mračni put sastoji se u tome da se osigura trajno postojanje ega, za razliku od puta desne ruke čiji je cilj rastvaranje ega u božanskom. Pritom, setanci kao da ne znaju kako je to ustrajavanje na vječnosti sebstva u savršenu skladu s kršćanskom dogmom! Nije li Paul Claudel rekao da je budizam nadahnut Đavlom jer propovijeda nepostojanje sebstva?
TEHNIKE: Đavolja crkva često koristi obrede, ali riječ je ponajprije o psihodramama namijenjenim oslobađanju ega od njegovih kulturalnih i društvenih okova. Ona koristi enoške ključeve koje je cijenio već Aleister Crowley, ali im daje posve osobno značenje.
Setov je hram podijeljen na pilone, od kojih je svaki posvećen nekoj različitoj grani okultizma. Prema setancima, magija se dijeli na nižu crnu magiju koja služi osiguranju svjetovnog uspjeha, i višu crnu magiju koja služi jačanju ega kako bi ovaj izbjegao rastvaranje koje prati fizičku smrt.
POZICIJA: Snažno nadahnuta objektivizmom Ayn Rand i nekim misliocima poput Nietzschea ili Maxa Stirnera, Đavolja crkva je vjersko očitovanje tog desničarskog anarhizma ili libertarijanstva kojim je prožet dobar dio američke kulture, bila ona rubna ili ne. Zapravo, njihovo zagovaranje osobnog egoizma i snažnog društva bez samilosti za zločince, ne razlikuju ih mnogo od njihovih neprijatelja, baštinika moralne većine.
Setov je hram još žučljiviji, sa svojom otvorenom naklonošću prema germanskoj "željeznariji" tridesetih godina. On kategorički opovrgava sve optužbe za rasizam i nacizam i tvrdi da u njihovu upravnom odboru ima mnogo Židova. Može biti, dakle, da je riječ tek o žalosnom nedostatku ukusa. Treba zabilježiti da Hram danas vodi pisac znanstvene fantastike Don Webb, i da neki setanci djeluju kao da sumnjaju u djelotvornost same uzvišene crne magije za osiguranje besmrtnosti. Oni radije osmišljavaju "racionalnije" metode transhumanista i ekstropičara.

Post je objavljen 26.07.2006. u 15:22 sati.