Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/animalliberation

Marketing

www.animalliberation.hr

SADISTIČKO NASILJE PREMA ŽIVOTINJAMA U STALNOM PORATU
26.07.2006

Nasilje prema životinjama u našoj je zemlji u stalnom porastu. Toliko je uznemiravajuće i prelazi svaku granicu razuma da je doista krajnje vrijeme da nadležne institucije prestanu s ignoriranjem ovog ozbiljnog problema i počnu raditi svoj posao. Tim više jer je nasilje nad životinjama jedan od pokazatelja ozbiljne devijantnosti našeg društva koje je često povezano i s nasiljem nad ljudima. U prilog tome govore i statistički podaci prema kojima su osobe koje su bile osuđivane zbog nasilja nad životinjama mnogo češće bile nasilno nastrojene i prema ljudima u odnosu na one koji nikada nisu zlostavljali životinje. Ono što posebno zabrinjava su nasilna djeca koja su tri puta više sklonija nasilju i zlostavljanju životinja u odnosu na odrasle osobe, posebno kad je riječ o zanemarenoj djeci. Životinje nisu pošteđene niti nasilja u obitelji. Česti su slučajevi u kojima se nasilni supružnici u stanju ozlijediti ili čak ubiti kućnu životinju svojeg supruga ili supruge koji su žrtve nasilja. Također, osobe koje su osumnjičene za teške zločine nad životinjama, vjerojatno će čak pet više biti uhićena zbog ozbiljnih zločina nad ljudima. Posljednji brutalan zločin nad životinjama dogodio se u Zagrebu u Petrinjskoj ulici gdje je zamijećen mačić sa iskopanim očima. Dojavom jedne građanke slijepi je mačić spašen i smješten do pronalaska udomitelja. Veterinar je potvrdio da mu je netko doista izvadio oči. Zgroženi ovim događajem i ogorčenim zbog nedjelotvornosti sustava apeliramo na sve ljude i nadležne institucije da prestanu s ignoriranjem nasilja. Osim edukacije i borbe protiv specizma, jedno od rješenja problema ukorijenjenog nasilja svakako je uža suradnja policije i nadležnih službi za zaštitu životinja kako bi se ubuduće reduciralo nasilje nad životinjama.




POLICAJAC UBIO PSA KOJI JE UGRIZAO PROLAZNICU
24.07.2006

Stranice crne kronike posljednjih tjedana pune su naslova o napadima životinja, a posljednja je u nizu vijest o "obračunu" zagrebačke policije s podivljalim psom lutalicom koji je jučer kod Mirogoja za nogu ugrizao 49-godišnju prolaznicu nanijevši joj lakše ozlijede, dok je taj napad nesretnu životinju stajao glave. Čuvši zapomaganje napadnute žene jedan je građanin pozvao policiju, a psi koji su u međuvremenu pobjegli u obližnju šumu istrčali su po njihovom dolasku. Jedan od pasa krenuo je prema policajcu, a on je na to izvukao pištolj i hicem ubio životinju. Za sada nema informacija je li pas bio zaražen od bjesnoće. Ipak, sigurno je da je ovaj potez policajca bio veoma opasan, nepromišljen i neprihvatljiv jer se njime šalje poruka građanima da je oružje legitiman način rješavanja svih problema. Kaznu treba snositi svaka osoba koja je skrbnik napuštene životinje i protiv kojeg bi se u ovakvom slučaju u najmanju ruku trebalo podnijeti prekršajnu prijavu. Neprihvatljivo je da se policija razmahuje oružjem i bavi onim problemima koji su ustvari zadaća veterinarskih službi. A da ne spominjemo neodgovorno i nesavjesno pisanje pojedinih medija o napadima životinja koji su dosada samo pridonijeli izazivanju histerije kod ljudi zbog čega će na kraju ponovo ispaštati nedužne životinje.




U CENTRU ZAGREBA PRODAJU MEDVJEĐE MESO


Nažalost, nije neobično da u samom centru Zagreba možete nabaviti meso medvjeda, muflona, jelena, srne ili vepra. Takvi proizvodi predstavljaju vrhunac domaćih delikatesa spravljenih po tradicionalnim recepturama i to uglavnom za turiste koji su spremni posegnuti dublje u džep pa ih neće toliko zaprepastiti da cijena jednog kilograma medvjeđeg buta u "Natura Croatici" u Preradovićevoj iznosi 700 kuna. Svi su ovi proizvodi ovjereni i potvrđeni certifikatima o kakvoći od strane nadležnih tijela, što znači da je za legalnu prodaju medvjeđeg mesa dopušten odstrel petero medvjeda godišnje. Ono što posebno zabrinjava jest crno tržište mesa divljači koje je veoma rašireno i dobro organizirano u našoj zemlji. Zahvaljujući krivolovu meso lovne divljači može se bez problema i bilo kakve kontrole naći u mnogim restoranima Like, Gorskog Kotara i Istre gdje su takvi proizvodi iznimno cijenjeni i predstavljaju sam vrhunac turističke ponude u zemlji. Medvjeđe meso jedno je od skupljih jela u restoranima. Poznato je da odstrel odraslog medvjeda obično iznosi 7.000 eura, a za kapitalne primjerke 15.000 eura. Srneće meso, prema dostupnim podacima moguće je nabaviti od krivolovaca već za 500 kuna. Bez ikakvog pretjerivanja, lovni turizam u našoj zemlji očigledno predstavlja bitnu stavku u državnom proračunu. Umjesto da čuvamo životinje i pokažemo ljudima kako one slobodno žive u prirodi, naša zemlja poziva turiste da dođu loviti i ubijati životinje koje ćemo im uz sve to servirati mrtve na tanjuru kako bi na taj način mogli "uživati" u Hrvatskoj. Kao udruga za prava životinja osuđujemo i strogo se protivimo lovu i krivolovu te smo uputili apel trgovini "Natura Croatica" da prestanu s nabavkom i prodajom takovih proizvoda jer oni nikako ne mogu biti na ponos naše zemlje i kulture.





Post je objavljen 26.07.2006. u 13:51 sati.