Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

kad je u 15. stoljeću produženo trajanje izolacije na 40 dana, otvoren je novi izolacioni lazaret na predjelu danče (zapadno gradsko predgrađe, o kojemu sam pisala). također je 1534. godine bio sagrađen stacionar - lazareti na otočiću lokrumu. ostaci, istina devastirani, vide se i danas.

predio ploče, na kojemu su upravo za takvu namjenu sagrađeni lazareti je pojas dubrovnika koji počinje izlaskom iz povijesne jezgre pokraj tvrđave revelin, kroz vrata od ploča, a smjestilo se na strmom prisoju, počinjući od hridina prema srđu. zapravo je to bio ruralni dio gradskog predgrađa ili brisana zona, ponajprije radi bojazni od različitih nasrtaja i napada.


ploče su zato bile nešto kao glavni kolodvor za sve vrste trgovine i trgovaca, za brodove, za mazge i karavanski kopneni promet. na pločama se sastajalo i rastajalo mnoštvo putnika i trgovaca; čuli su se razni jezici; vidjele nošnje i odjeća; donosili običaji.

stacionar za robu bilo je mjesto zvano tabor. tako se i danas naziva predio sjeverno ispod zidina, široki kopneni plato koji je ispod mosta od ploča, povezan s morem.

mala digresija:
'tabor je sve do pred nekih 25-30 godina bio mjesto za magarce (tovare) na kojima su seljanke iz obližnje župe dubrovačke i brgata donosile svoju robu za zelenu tržnicu.

magarcima je bio zabranjen ulazak u grad. danas se tu ostavljaju limeni ljubimci, predio je asfaltiran, a trag nekih ne tako dalekih vremena, vidljiv je u kamenim zidinama revelina. tamo još stoje samo kuke za koje bi se životinja vezivala.

i dok su današnje ploče posve promijenile svoje lice i postale elitni dio dubrovnika s najluksuznijim hotelskim kompleksima, dio na kojemu se odvijala dubrovačka trgovina - lazareti nije se promijenio. istina, nema više trgovaca, možda ima trgovine (ovdje sam malo zločesta), ali objekti su ostali nedirnuti. sačuvali su svoj nekadašnji arhitektonski lik. uništavao bi ih povremeno zub vremena, neke druge nedaće, nedavni napadi i nasrtaji jna i srbo-crnogoraca, no brzo bi se sve obnovilo i vratilo na svoje.


Image Hosted by ImageShack.us

Post je objavljen 25.07.2006. u 21:27 sati.