Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing



iz zaključka malog vijeća iz 1318. godine može se jasno uočiti koliko je organizirano ljekarništvo bilo vrlo bitno za republiku, jer:
"zbog izrazite potrebe za ljekarijama, a da stanovnici Dubrovnika ne bi oskudijevali, određuje se da magister Bonaventura drži jednu ljekarnu opskrbljenu sa svim onim stvarima i predmetima potrebnim za medicinu".

ova odluka je bila znakovita i iz razloga što je spomenuti magister bonaventura bio i ljekarnik i kirurg. dakle republika je očito zanemarila zakon o zabrani dvojnosti zanimanja u jednoj osobi, jer se je u dubrovniku u jednom vremenu osjetila oskudica lijekova. istovremeno, vlada je dopuštala, pače obvezala bonaventuru na otvaranje lokala prikladnog za ljekarničko umijeće u državnoj službi "uz odgovarajuću plaću i bolju ponudu", što znači da je na samom početku 14. stoljeća u dubrovniku otvorena prva javna ljekarna.

sličnu odluku donosi i veliko vijeće 1345. godine. ovdje se zaključuje da se u državnu službu u svojstvu općinskog kirurga prima toma de stila uz uvjet da drži otvorenu ljekarnu s potrebnim medikamentima.

zanimljiv je i cijeli tekst ove odluke napisan slabo čitljivim gotičkim kurzivnim pismom o primanju u službu ovog talijana iz onodobnog čuvenog ljekarničkog središta salerma:

Kolovoza (1345.) U Velikom vijeću, na glas zvona, kako je običaj, iznesena su dva prijedloga. Prvi je bio, da se magistar Toma de Stilo potvrdi za (općinskog) kirurga na dvije godine s plaćom od 12 libara groša na godinu, pod uvjetom i pogodbom, da se magister Toma obveže držati ljekarnu, opskrbljenu svim drogama i medicinskim stvarima potrebnim za pravljenje lijekova. Ako taj dućan ne bude držao neprekidno dvije godine, imat će u ime plaće samo 10 libara groša na godinu. drugi je prijedlog bio da mu se ne plaća. Pod naprijed spomenutim uvjetima i pogodbama prihvaćen je prvi prijedlog, osim 12 kuglica, kojima su iskazani protivni glasovi".

Post je objavljen 24.07.2006. u 20:28 sati.