Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Protestno pismo Zelene akcije u vezi iskapanja šljunka kod Drave

Zelena akcija protestira u u vezi novog iskapanja šljunka iz spruda na Dravi kod Pitomače, u zastićenom krajoliku Jelkuš - sprudovi su kao staništa zaštićena Zakonom o zaštiti prirode i zabranjeno je iskorištavanje sedimenta iz istih.Protestno pismo prenosimo u cijelosti!

ŠALJE:Zelena akcija,Dravska liga,Zavod za ornitologiju, HAZU
PRIMA:Slavko Rajnović,generalni direktor,Hrvatske vode,Vukovarska 220,10 000 Zagreb

Datum: 10.07.2006.
Ur.Br: 03/07/06
PREDMET: Iskapanje šljunka iz korita rijeke Drave kod Pitomače – uništavanje spruda unutar zaštićenog krajolika Jelkuš

Poštovani g. Rajnović,

Nedavno smo na našu veliku žalost utvrdili da se započelo s iskapanjem šljunka iz korita rijeke Drave kod Pitomače, na 176. rkm. Time ste između ostalog prekršili svoje obećanje da više neće biti iskapanja sedimenta iz rijeke u komercijalne svrhe.
Iskapa se s 2 broda, iz spruda unutar zaštićenog krajolika Jelkuš.
Kao što i sami znate Drava, uslijed brana i zaustavljenog protoka sedimenta iz uzvodnih dijelova, ima manjak sedimenta u nizvodnom dijelu i pala joj je razina kod Terezinog polja za oko 3 m. Uz to, pod nadležnošću Hrvatskih voda, provodi se iskapanje sedimenta iz korita rijeke Drave, zbog navodnog održavanja plovnog puta, kojim plove samo manje brodice kojima je jedina svrha iskapanje šljunka iz korita rijeke isključivo radi prodaje i ostvarivanja dobiti pojedinaca. Količina iskopanog šljunka se ne kontrolira te se veći dio prodaje na crno i bez računa čime se osim uništavanja rijeke u znatnoj mjeri oštećuje i državni proračun.
Prirodne taložnice, tj. sprudovi su staništa zaštićena u RH zbog svoje specifičnosti i ugroženosti, vrste koje ih nastanjuju vezane su za isključivo za njih te će njihovim nestankom i one iščeznuti, a odgovornost za to snosit će isključivo Hrvatske vode. Zbog navedenih razloga zahtijevamo da se odmah prekine s iskapanjem iz korita rijeke kako šteta ne bi bila nepopravljiva. Jedina i najveća prijetnja tim staništima je njihovo fizičko uklanjanje, tj. iskopavanje sedimenta u bilo koje svrhe.
Po Pravilniku o vrstama stanišnih tipova, karti staništa, ugroženim i rijetkim stanišnim tipovima te o mjerama za očuvanje stanišnih tipova (NN 7/06), Prilog III. – Mjere očuvanja ugroženih i rijetkih stanišnih tipova; navodi se … vađenje šljunka provoditi na povišenim terasama ili u neaktivnom poplavnom području, a izbjegavati vađenje šljunka u aktivnim riječnim koritima i poplavnim ravnicama; te… NE ISKORIŠTAVATI SEDIMETE IZ RIJEČNIH SPRUDOVA.
Ovo iskapanje koje se trenutno dešava kod Pitomače na Dravi, direktno pogađa ovaj pravilnik i Zakon o zaštiti prirode NN 70/05, te Direktivu o pticama i staništima EU, Konvenciju o biološkoj raznolikosti te Konvenciju o zaštiti europskih divljih vrsta i prirodnih staništa, kojima je RH potpisnica. Kako RH ne poštuje odredbe ovih konvencija i ne djeluje u praksi sukladno njihovim načelima, tada je vrijeme da ih počne primjenivati u teoriji i praksi ili istupi iz njih, tj. otkaže ih. Ovakav odnos prema već potpisanim međunarodnim dokumentima ne pomaže ugledu Hrvatske u svijetu, a niti pridonosi našem ulasku u EU.
Vrijeme je da Hrvatske vode počnu poštivati i ostale zakone koji se tiču nekog područja, te prestanu uništavati prirodne vrijednosti koje RH još ima, a nestale su u mnogim susjednim zemljama zbog ekonomskih djelatnosti sličnih ovoj.
Šljunak se može nabaviti i iz poplavnih nizina, dalje od samog korita, pa stoga apeliramo na Vas i vaše kolege da zaustavite daljnje iskapanje iz samog vodotoka i spasite prirodne vrijednosti koje naša država ima i koji se mogu iskoristiti na puno prirodi naklonjeniji i održiviji način.
Zahtijevamo da se hrvatske rijeke isključe iz komercijalnog iskopavanja sedimenta zbog toga što se više ne mogu smatrati obnovljivim ležištima sedimenta (brane zaustavljaju nekad normalan protok sedimenta), te zbog stalnog ukopavanja korita rijeka, snižavanja razine podzemnih voda, jakih erozija, te uništavanja prirodnih i krajobraznih vrijednosti rijeka, te da se ta djelatnost izbaci i iz Strategije upravljanja vodama RH.

S poštovanjem

Irma Popović,Zelena akcija
Ivan Darko Grlica, Prirodoslovno društvo „Drava“, Dravska liga
Dragan Radović, Zavod za ornitologiju, HAZU

Na znanje:
Ivo Sanader, premijer, Vlada RH, Trg sv. Marka 2, 10 000 Zagreb
Vladimir Šeks, predsjednik, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6-7, 10 000 Zagreb
Božo Biškupić, Ministarstvo kulture, Runjaninova 2, 10000 Zagreb
Petar Čobanković, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Vukovarska 78, 10000 Zagreb
Davorin Marković, Državni zavod za zaštitu prirode, Savska 41/23, 10000 Zagreb
Medijima


Post je objavljen 24.07.2006. u 15:24 sati.