Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/fallingawayfromme

Marketing

Zombie,Vukodlak,Ork

Zombie je tradicionalno nemrtvo biće koje je oživljeno na Karibima pomoću vudua. To je mrtvo tijelo re-animirano u živo, a za zombije još koristimo naziv živi mrtvac. Zombiji su postali jedni od neizostavnih likova horor romana današnjice, a hrane se ljudskim mesom. Asocijacija sa stanjem u kojem se zombiji nalaze je zombizam.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Vukodlak u mitologiji znači osoba koja se mijenja oblik u vuka pomoću čarolije ili kletve. Srednjovjekovni kroničar Gervase of Tilbury povezao je transformaciju s punim mjesecom, no rijetko je korištena sve do korištenja tog načina u modernim književnim djelima. Govori se da se vukodlak može ubiti ako je upucan sa srebrenim metkom, no to je ipak razlika između književnih djela i narodnih legenda. Nekad se držalo da vukodlaci nakon smrti postaju vampiri. Vukodlaci spadaju u skupinu legendarnih zvijeri.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Riječ ork dolazi od latinske riječi Orcus, imena boga Plutona, kralju podzemnog svijeta. Kasnije ukazuje i na sam podzemni svijet. Riječ se kasnije pojavila u germanskim jezicima bez svog latinskog svršetka, u poznatijoj formi "Orka". Onda ga je J.R.R. Tolkien oživio u svojim fikcijskim pričama o Međuzemlju kao ime rase stvorenja koja su često služila zlim silama kao vojnici.


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

POZZZ SVIMA!!!!!!

Post je objavljen 24.07.2006. u 13:50 sati.