Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rešenje go-problema broj 106.

Kak sam već rekel belom je izazovno igrati na B3 i E4. Ovo dol je kak sigurno oko, a bi tu, de sam rekel, bilo drugo. To, onak jednostavno, zgledi kak sigurne oči. Če crni poništi ono na E4, beli može na B3 i obrnuto. To bi bilo kak ono 1+1=2. Al, to ni tak zato kaj bu crni odredil kad bu se išlo z matematiko. On je prvi na potezu i bu malo spromenil situaciju, pa bu se onda vidlo jel ta matematika pali il ne.
Crni počne od dole, jer tu još ima nekih stvari, kaj se mogu mutiti i na kaj se treba reagirati. Tak bu se po malo i narihtalo to kaj sam rekel. Crni prvo igra na 1. D1. Namera mu je odigrati na još i na D2 i onda bi sva bilo gotovo.
Ak na to beli odigra na D2, išlo bi crni C1, beli E1 zarobi dva crna, a crni opet na C1, beli B3, crni A1 zarobi jednoga beloga, beli A3, crni B4. Tak bi beli mogel napraviti samo oko igrom na E4. Da spreči uništenje oka na prvome redu, beli odigrava 2. C1.
Sad crni igra nekaj neočekivano. To je potez 3. D2. Žrtvuje dva kamenčića, a ujedno napada ključni kamen na D3. Belom ne ostaje drugo nego da zarobi ponuđene kamenčiće igrom 4. E1.
Crni sada zadržava osnovnu ideju napadom na kamen na D3 ponovo potezom 5. D2!!!. Zašto? Namjera je da nakon zarobljavanja toga kamena s bijelim D1, crni može igrati na E4, te time zaprijetiti igrati i E3 i tako uništiti moguće oko na D2. Zanimljiva ideja! Treba malo gledati unapred.
Kada je tome tako, beli baca potencijale na drugu točku i igra 6. B3. Sada je neobranjivo napadnut kamen crnoga na B2. Kada bi ga bijeli odmah zarobio igrom na A2, bila bi to dva oka za bijeloga i to na B2 i A1. Da se to spreći crni igra 7. A2. Nek padne kamen više, ali neće biti dva oka, pa je tak i dalje cela bela skupina ugrožena, jer uzimanjem te dvojice crnih tu belom bu samo jeno oko.
Beli sad nesme uzeti sa D1 kamen na D2, jer bi crni odigral na E4. Belom bi tada ostalo oko na D2 i D1, ako odigra na E3, ili u kutu, ako odigra na A3. Obadva nikako.
Beli sada ima jedino rješenje ulaskom u ko borbu nakon 8. E4!!! To je i rešenje problema. Crni prvi uzima ko s 9. E3
Onda, kaj velite. Uz par kamenčića kolko za razmišlati. Naravno, za one koji to tak vole i koje to zanima.
Sve vas lepo pozdravla bl. Muradenu – Luzer (valda već kužite, da je to relativno, kak i sve na svetu)

Post je objavljen 24.07.2006. u 08:23 sati.