Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tep

Marketing

Sisak, središte grada

Budući da se nalazim na odmoru, odmaram i vas od jeruzalemskih tema. Pokazat ću vam još koju sliku svoga grada.
Krećemo opet od Kupe, rijeke koja prolazi kroz samo središte grada. Ovdje, s jednog od mostova, vidite i brojne kupače. Iako nije riječ o službenom kupalištu (postoji i takvo), ljudi se rado kupaju baš ovdje, a i cijelim tokom Kupe kroz grad.
Image Hosted by ImageShack.us

U blizini je i luka, zbog koje se u Sisku smjestilo i sjedište Dunavskog Lloyda, našeg riječnog brodara. Usto, zbog toga što ovdje završava plovni put Save i Kupe, koji pak vodi do Dunava i Europe, od Siska je kretala i prva željeznička pruga u Hrvatskoj.
Ipak, ne vodim vas ni u luku, ni na željeznički kolodvor, nego na sisačku Šetnicu.

Image Hosted by ImageShack.us

Osobito se navečer napune ovi kafići uz obalu Kupe, a preko dana su omiljeno odredište gdje će mnogi popiti kavicu.
Pogledate li odavde prema rijeci, uvijek ćete vidjeti koju tradicionalnu kupsku šiklju. Tako se zovu ovi stari drveni čamci. Ponekad se nađe i netko tko vesla u malo drugačijim čamcima.

Image Hosted by ImageShack.us

I pred Matošem se pruža sličan prizor.

Image Hosted by ImageShack.us

Ova se Šetnica pruža uz sisačku Prvu ulicu.

Image Hosted by ImageShack.us

Sisačkim ulicama u središtu grada svaka je vlast mijenjala imena, no za Siščane one su uvijek bile Prva, Druga, Treća i Četvrta. I tako valjda od vremena rimske Siscije. Taj je rimski grad ovdje imao luku, a tu uz Prvu ulicu bile su terme, ali i kovnica novca.
Iz kasnijeg razdoblja u Prvoj ulici možete naći niz znamenitih građevina, poput, primjerice, ove zgrade što je Siščani zovu Holandska kuća.

Image Hosted by ImageShack.us

Izgrađena ja kao skladište u 18. stoljeću.
Na početku Prve ulice nalazi se Jelačićev trg s crkvom sv. Križa, ispred koje su nađene gradske zidine stare Siscije.

Image Hosted by ImageShack.us

Odavde brzo stižemo do Druge ulice. To je glavna gradska ulica koja se nekad zvala Franje Josipa, pa Kralja Aleksandra, pa Ante Pavelića, pa Maršala Tita, a sada Antuna i Stjepana Radića. Ipak, za Siščane je ona uvijek Druga ulica.
Ovdje, u ovoj crvenoj zgradi desno, sjedište je Sisačko-moslavačke županije.

Image Hosted by ImageShack.us

U neposrednoj blizini, u manjem parku, smjestila se i zgrada u kojoj je danas glazbena škola »Fran Lhotka.« Izgrađena je kao sinagoga i to joj je bila namjena sve do Drugog svjetskog rata. Nakon rata ondje je bila plesna dvorana u kojoj su se organizirale »čajanke«, a nekad i kazališne predstave. Stari su je Siščani ipak i dalje zvali »Templ«.

Image Hosted by ImageShack.us

Židovska zajednica u Sisku bila je prilično brojna i u mnogočemu je pridonosila razvoju grada, a i mnoge su gradske palače izgradili upravo članovi te zajednice. Nažalost, mnogi su stradali u holokaustu. Neki su nakon Drugog svjetskog rata odselili u Izrael, a dio ih i danas živi u Sisku. Riječ je Aškenazima, kao i u ostalim gradovima na sjeveru Hrvatske, a njihova prezimena svaki će Siščanin prepoznati kao prezimena starih sisačkih familija.

Post je objavljen 22.07.2006. u 08:48 sati.