Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/risingson

Marketing

MASSIMO - vještina 2

Cover izvedbe su uvijek skliski teritorij. Punk bendovi korite pop covere da budu sigurni da će netko ne koncertu 100 % skakati, rock bendovi koriste covere kada im treba sigurni hit (poput Guns`n`Roses i skladbe Wild Horses) a samostalni umjetnici koriste tuđe pjesme da dokažu da znaju čitati «tekstove» napisane za neke druge uloge. Tako je Johhny Cash pokazao u American Recordings serijalu sa Rickom Rubinom.


Image Hosted by ImageShack.us


E sad, Massima ne možemo prozvati hrvatskim Cashom jer se ne odijeva isključivo u crno niti u Lijepoj Našoj egzistira producent Rubinove magnitude ali recept od malo obrada i malo autorskih stvari prezentiran kroz American Recordings može se lako pronaći na Massimovoj Vještini iz 2003. godine te ovogodišnjem nastavku koji donosi šezdeset i sedam minuta materijala raspoređenog na četrnaest skladbi koje su otpjevane na uvjerljiv i upečatljiv način.

Legenda kaže za je Goran Bregović iz Bijelog Dugmeta osamdesetih godina vrbovao (tada) mladog Massima da se pridruži ultimatvnom pastirskom cirkusu i pokori Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju po tko zna koji put, ali je to (tada) mladi Massimo odbio. Sada konačno možemo vidjeti kako bi to izgledalo u skladbama Pristao sam bit sve što hoćeš i Sve će to mila moja prekriti ruzmarin, snjegovi i šaš. Ne želim biti General poslije bitke™ ali bilo bi, u najmanju ruku, zanimljivo.
U pjesmama Melankolija i Prokleto dobro znam gostuje makedonska vokalistica Kaliope Bukli i predobro nadopunjuje Massimov, od cigareta, izbrušen vokal. Klasična ljepotica vs polu-zvijer međuigra koja bi mogla vrlo dobro na koncertima prolaziti.
Tu je još i skladba konačno upokojenog Parnog Valjka pod naslovom Dođi te ponovno snimljeni hit iz vlastite kuhinje pod naslovom Samo za tvoje oči.

Siguran hit i nositelj cijelog albuma jest Tu na mojim rukama u čijem je stvaranju prste imao Denis Dumančić iz Letećeg Odreda. Prosto nevjerojatno da je i on nešto dobro napravio; zakon velikih brojeva na djelu.
Sve u svemu; Porin do dva više za ovo djelo na Massimovoj polici.



Tracklisting:
1. Da mogu (Renato Zero/Arsen Dedić)
2. Pristao sam bit ću sve što hoće (Goran Bregović)
3. Kažu (Arsen Dedić)
4. Samo za tvoje oči (Massimo/Zoran Cvetković)
5. Dođi (Marijan Brkić)
6. Melankolija (Ines Prajo)
7. Sve će to mila moja prekriti ružmarin, snjegovi i šaš (Goran Bregović)
8. Tu na mojim rukama (Denis Dumančić/Fayo)
9. Prokleto dobro znam (Kaliopi Bukle)
10. Zagrli me (Arsen Dedić)
11. Karta devera (Vinko Didović)
12. Mi nismo sami (Jura Stublić)
13. Pokreni me (Meri Jaman i Anita Valo/Arjana Kunštek)
14. Izdaleka (Ines Prajo/Arjana Kunštek)



Post je objavljen 21.07.2006. u 12:53 sati.