Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/twinsice

Marketing

Post o najboljog grupi na svijetu - QUEEN & FREDDIE MERCURY 4ever!!!

QUEEN
1970.godine Freddie Mercuryupoznaje gitaristu Briana Maya koji je živio nekoliko ulica dalje. Brian je već u to vrijeme imao iza sebe jedan neuspješan singl s grupom Smile, u kojoj je svirao i bubnjar Roger Taylor, i bio je u potrazi za glavnim vokalom. Uskoro nakon Freddiea grupi se priključuje i basist John Deacon i grupa je počela radom.

Nakon više od dvije godine pripremanja i uvježbavanja materijala, u ljeto 1973. izdaju prvi album naslovljen jednostavno Queen, a prvi singl je bila pjesma Keep Yuorself Alive. Godinu dana kasnije grupa izdaje svoj novi album Queen II. Ploča je krcata vokalnim i viseglasnim ekstravagancijama, možda malo i pretencioznim, no momci su znali što rade. Pred kraj iste godine izlazi njihov treći album Sheer Heart Attack, koji je odmah došao na drugo mjesto britanskih top-lista, a singl Killer Queen je postao veliki hit i grupa je za taj singl dobila i nagradu Ivor Novello.

3. prosinca 1975.godine izlazi možda najbolji album u povijesti rocka - A Night At The Opera. Na ploči se podudaraju genijalnost i virtuoznost, a vokalne dionice u pjesmi The Prophet Song su za ono vrijeme, a i za današnje, nenadmašene. No, istinsko remek-djelo, pjesma za vječnost, njihov najveći hit i zaštitni znak bila je pjesma Bohemian Rhapsody. Toliko netipična, sastavljena od nekoliko dijelova sa "svemirskim" srednjim dijelom i elementima opere i heavy metala definitivno je mnogima promjenila poimanje glazbe. Svakako, "Rapsodija" je odmah završila na prvom mjestu britanske top-liste i s nje nije silazila sljedećih devet tjedana što se nije desilo od 1957. i Paul Ankinog hita Diana. Ali, to nije sve. Za Bohemian Rhapsody je snimljen i video-spot u reziji Brucea Gowersa i to je prvi video-spot ikada snimljen i kao takav se nalazi u svim video-antologijama. Naravno grupa je ponovno dobila Ivor Novello nagradu za tekst. Kakva je to bila glazbena revolucija najbolje se vidi danas kad se više ne govori "Jesi li čuo stvar?", nego "Jesi li vidio spot?"

Queen su postali planetarne zvijezde, a Freddie Mercury sa svojim ekstravagantnim nastupima, oblačenjem i fenomenalnim glasom postao je kralj milijuna koji su ga obožavali.

Iduči album A Day At The Races ne nailazi na takav prijem kao prethodni, ali to je ipak odličan album s kojeg su vrlo poznate pjesme Tie Your Mother Down I Somebody To Love. Bilo kako bilo, Queen su postali vodeća svjetska koncertna atrakcija koja je svuda uz sebe nosila divovsku pozornicu s najvećom i najboljom rasvjetom, koja je takoder postala njihov zaštitni znak. Albumi su se nizali, News Of The World, Jazz i prvi live Live Killers u povodu kojeg su gostovali u Zagrebu 6.veljače, a u Ljubljani 7.veljače 1979.godine.

Osamdesete godine su donijele i novi zvuk grupe. Na ploči The Game prvi puta su uporabljeni sintesajzeri. Iste godine grupa radi i glazbu za filmski spektakl Flash Gordon, a to im nije jedini izlet u vode filmske glazbe. Radili su je i za film Highlander a najpoznatija pjesma je One Vision iz filma Iron Eagle. Album Hot Space je iznenadio sve, jer je u njemu grupa ušla malo u vode disca i funkya. Nakon toga sve je išlo svojim tijekom. Velike svjetske turneje, rasprodani koncerti i novi albumi The Works, A Kind Of Magic i jos jedan live Live Magic pa zatim The Miracle, Innuendo, The Greatest Hits II te dvostruki live Live At Wembley. Nakon Innuenda članovi su se jos jednom okupili u Montreuxu u njihovom studiju da bi započeli rad na novom albumu. Freddie je bio već jako bolestan ali je ipak bio uporan i album je dovršen. Pjesmu You Don't Fool Me otpjevao je dva mjeseca prije smrti.

23. studenog 1991. godine Freddie se pojavio u javnosti. Objavio je svijetu da boluje od smrtonosnog virusa AIDSa. Sljedeči dan njegova borba sa virusom je završena.

24.studenog 1991. godine kralj rocka, Freddie Mercury, umire....


FREDDIE MERCURY – BIOGRAPHY


Freddie je rodjen u Zanzibaru, otoku kraj africke drzave Tanzanije imenom Farrokh Bulsara. Tanzanija mu je posthumno dodijelila nagradu za osobu koja je iz Tanzanije otisla u svijet i postigla jako puno. Majka Jer i otac Bomi porijeklom su iz Indije i time su pripadnici indijske rase. Freddie je pohadjao Englesku skolu u Indiji, gdje je takodjer uzimao i lekcije iz sviranja klavira. Tamo je pokupio ime Freddie i to je obitelj isto tako prihvatila. Freddijev otac Bomi je bio racunovodja za Britansku vladu. Kad su izbili nemiri, zajedno sa obitelji seli se u Feltham, Velika Britanija. Tamo je dosao sa 18 godina i pohadjao fakultet za umjetnost i graficki dizajn sto ce se u njegovoj kasnijoj karijeri primjetiti na garderobi grupe.

U Engleskoj je upoznao Rogera Taylora i Briana Maya i nesto malo vremena kasnije dolaskom Johna Deacona formirana je jedna od najpoznatijih svjetskih grupa - the Queen. Sa svojim glasom koji je bio nevjerojatog opsega bio je jedan od najboljih vokala na tadasnjoj muzickoj sceni. Freddie je imao izuzetan talent u pisanju pjesama i pisanju melodija. Na to je utjecalo njegovo iskustvo u raznim vrstama glazbe, od indijske pa do britanske. Njegova uvjerljivo najbolja i u svijetu najpoznatija pjesma je Bohemian Rhapsody koja se u Britaniji zadrzala 8 tjedana na broju jedan. Kroz daljnji razvoj karijere napisao je veliki broj pjesama koje su i danas vrlo poznate i jos se uvijek mogu cuti na radiju ili čak nekim televizijama.

1987 upoznao je Monserrat Caballe i s njom snimio album, na kojemu je najpoznatija pjesma Barcelona, koja je bila izvedena na otvorenju Olimpijskih igara u Barceloni 1992. Monserrat je pjevala dok je Freddie bio na zaslonu iza nje.

1987 Freddie je obolio od AIDS-a ali to nije javno priznao sve do 1991, dan prije smrti 24-og studenog. Freddie je kremiran ali je sam rekao da se ne kaze gdje je njegov pepeo. Samo Mary Austin zna gdje se pepeo nalazi. Freddie je bio gay. Takodjer veliki fan Lize Minelli i Michaela Jacksona, s kojim je snimio duo State of Shock. Poslije smrti u oporuci je ostavio svoju kucu od 18 milijuna funti svojoj bivsoj zaručnici Mary Austin. I sada, nakon skoro 15 godina poslije njegove smrti, jos uvijek se sjecamo Freddija kao snaznog i uvijek zabavnog za gledati dok i na danasnjoj glazbenoj sceni nema mnogo umjetnika koji imaju njegove sposobnosti. Freddie je bio veliki umjetnik i imao mnogo darova, od kreiranja odjece, do crtanja, kompoziranja sviranja, pjevanja i tako dalje. I danas sve sto mozemo reci je da je na dan njegove smrti cijeli svijet izgubio jako puno.

Još o Fredu...

Freddie Mercury, jedna od najsjajnijih zvijezda u povijesti rocka, rodjen je petog rujna 1946. kao Farookh Bulsara na africkom otoku Zanzibar. Njegov otac, Bomi Bulsara, Iranac, radio je kao civilni sluzbenik za britansku vojsku, a majka se brinula o djeci, Farokhu i mladjoj sestri Kashimiri rodjenoj 1952. Stjecajem okolnosti Farookh se počeo baviti glazbom, a prijatelji su ga "prekrstili" u Freddie.
Godine 1970. Freddie pristupa grupi "Smile", clanovi koje su bili Brian May i Roger Taylor, a 1971. pridruzuje im se basist John Deacon. Tako je nastala grupa "Queen". Prodali su vise od sto milijuna albuma, odrzali bombasticne koncerte pred vise od osam milijuna obozavatelja, imali sesnaest uzastopnih hitova i tako usli u povijest rocka.Bili su najbolji...

Buduci da si bogati i slavni ljudi mogu priustiti sve sto pozele i rijetko im je kad dosta, u trazenju novih zivotnih zadovoljstava oni sebi cesto upropaste zivot. Freddie je bio jedan od takvih. Svoju nastranost, sklonost prema istom spolu, pokusao je prikriti brakom s Mary Austin, no, nije uspio. nakon otkrivanja istine svojoj zaručnici ostali su prijatelji sve do kraja...
Freddie nikada nije tajio svoju homoseksualnost, a za smrtnu osudu saznao je 1987. godine. Nikome to nije otkrio osim svojoj vjernoj prijateljici Mary Austin i nekoliko bliskih prijatelja.
Kad vise nije mogao ici na turneje htio je snimiti barem jedan ili dva albuma, a to mu je uspjelo s "The Miracle" i "Innuendo". Hrabro se drzao do kraja. Podnosio je sudbinu s nevjerojatnom hladnokrvnoscu, a cesto se znao i nasaliti (kao i uvijek) iako su ga ponekad morali nositi u studio jer od bolova nije mogao hodati.
A onda; jedne hladne, kisne, jesenske noci u studenom, okupili su se pred vilom u otmjenoj cetvrti Londona, Kenshingtownu, novinari zeljni senzacija, znatizeljnici i vjerni obozavatelji. Stajali su sutke pred vilom; neki nisu mogli suzdrzati suze, a neki su zapalili svijece za svog idola. Gore, u elegantnoj spavacoj sobi, lezao je na smrt bolestan, gotovo bez svijesti, ispod bijelih barsunastih plahti...24. studenog, u 19 sati, Freddie je konacno bio oslobodjen nepodnosljivih bolova sto su ga mucili već neko vrijeme. Smrsavio je do kostiju, koza mu je bila osuta kaposijevim sarkomima tj. rakom koze prouzrokovanim slabljenjem imunoloskog sustava. Posljednje dane vise nije mogao ni jesti ni hodati ni razgovarati i gotovo je oslijepio. Sutradan, 25. studenog 1991.g., samo nekoliko sati nakon smrti, novine su objavile:

"AIDS je ubio kralja Rocka" "Kralj Queena je mrtav" "Umrla je Rock-zvijezda Freedie"
No, za mnoge, kralj je ipak ziv. Freddie Mercury prva je glasovita zrtva side na pop-sceni. Vijest o njegovoj smrti sokirala je obozavatelje diljem svijeta. Radio postaje emitirale su u njegovu cast klasike Queena jer je svijet izgubio jednog od najvecih zabavljaca i sjajnog pjevaca.
*U Freddijevu cast i dakako u svrhu borbe protiv AIDS-a, odrzan je1993.g. na dan Freddijeve smrti veliki Rock -koncert na kojemu su nastupila velika imena poput Georga Michaela, Erica Claptona, Lize Mineli, Michaela Boltona, Roberta Planta, Eltona Johna, Guns and Roses, Metallice, Rod Stewarta, Annie Lennox i mnogih drugih...
Freddija nitko nije zaboravio!
* Iako je Freddie bio (i jos uvijek jest) samo poster na mnogim zidovima soba ili pak, nepoznati glas na radiju, on je ziveci po svom ("Living on my own") dokazao da je uistinu bio i ostao "kralj", a za njega je zivot i njegov show krenuo dalje ("The show must go on") i nikada nece stati.
Freddie Mercury ostaje besmrtan. Pripada velikoj cetvorki rock legendi: Elvis Presley, Jimmy Hendrix, John Lennon i Freddie; vjecni kraljevi rocka...Freddieva prica jos nije gotova jer nikada nitko nije mrtav dok zivi u srcima onih koji ga vole, a Freddia su voljeli svi, vole ga i voljet ce ga...zauvijek...

btw: sve ovo gore je skinuto s neta
pussa!!
By: Teich


Post je objavljen 20.07.2006. u 10:07 sati.