Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livno1

Marketing

Dvojni državljani OSTAJU BEZ AUTA

Mnogi vlasnici automobila s bh-tablicama i dvojnim državljanstvom koji stanuju u BiH, a prebivalište su prijavili u Hrvatskoj, imaju problema na granici. Naprosto su se u Carinskoj upravi i hrvatskoj policiji dosjetili da im zabrane prolaz uz prijetnju oduzimanja vozila

PREKO GRANICE - PJEŠICE POSTUPCI HRVATSKE POLICIJE
I CARINE IZAZVALI LAVINU PROSVJEDA


Rodijaka Jozu zaustavili na graničnom prijelazu Kamensko i zamalo mu nisu, nakon pregleda dokumenata, oduzeli auto.
— Našlo mi da je auto registrirano u BiH, a na osobnoj imam prebivalište u Splitu. I vele da kao hrvatski državljanin s prebivalištem u Hrvatskoj ne mogu voziti vlastito auto s bh-registracijom. I sad sam ne znam što ću. Auto star i ne mogu ga registrirat u Hrvatskoj, a moram stalno putovat iz Tomislava u Split, di sam zaposlen. Nu, dalo ti dvojno državljanstvo, a samo jedno prebivalište. Pa te s time svak more... — tužaka mi se Jozo.

Sličan problem Jozinu imaju mnogi vlasnici automobila s bh-tablicama i dvojnim državljanstvom koji stanuju u BiH, a prebivalište su prijavili u Hrvatskoj. Naprosto su se u Carinskoj upravi i hrvatskoj policiji dosjetili da im zabrane prolaz uz prijetnju oduzimanja vozila. To je nagnalo mnoge da automobile registriraju u Hrvatskoj, a ako su im stariji, onda ih prodaju. Pa se u Hercegovini, Tomislav Gradu, Livnu... na tržištu našlo mnogo automobila domaćih registracija na prodaju.
Istodobno se kupuju noviji automobili i registriraju u Hrvatskoj. Velik trošak. A je li opravdan?
Ovdašnji su Hrvati pokušavali na razne načine iskoristiti institut dvojnog državljanstva. Pa su mnogi zbog raznih pogodnosti prijavljivali boravak u Hrvatskoj premda žive u svojim kućama u BiH. Hrvatske vlasti, očito, takvima nastoje doskočiti upravo na granici kažnjavajući ih zbog toga što kao hrvatski državljani s prebivalištem u Republici Hrvatskoj voze (vlastite) automobile stranih registracija.
Pitanje je, međutim, koliko takvi postupci hrvatske policije i carine imaju zakonsko uporište.
Istodobno kada su rodijaka Jozu ribali na Kamenskom, naišao je njegov rodijak Ante s audijem švicarskih tablica. I njega su pustili, premda i Ante ima prebivalište u Hrvatskoj. S druge pak strane, postavlja se pitanje smije li čovjek s dvojnim državljanstvom i prebivalištem u Hrvatskoj voziti tuđi auto.
U Njemačkoj te, npr., nitko ne pita je li tvoj automobil, nego ima li papire i osiguranje i ima li vozač vozačku dozvolu. Bit će da su novci u pitanju.
— Evo, ja ću kupit drugo auto i registrirat ga u Splitu — mozga rodijak Jozo.
Ali što će bit ako ja sidnem u ovo što je tu registrirano, ženino, i izađem na cestu. Mogu se naši policajci dositit i kazat da će mi ga izuzet, jer ne mogu ka dvojni državljanin s prebivalištem u Hrvatskoj vozit auto s beha tablicama. Jebeno je dvojno državljanstvo. Ja sam mu se veselio, ali sad ne znam je li mi od njega veća korist ili šćeta — kaže rodijak.

piše Petar MILOŠ

Post je objavljen 20.07.2006. u 07:52 sati.