Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/horrori

Marketing

When a Stranger Calls (2006)

Image Hosted by ImageShack.us When a Stranger Calls, SAD, 2006.
Redatelj: Simon West
Glume: Camilla Belle, Katie Cassidy, Tessa Thompson, Brian Geraghty, Clark Gregg, Kate Jennings Grant, Derek de Lint, David Denman, Tommy Flanagan...
Ocjena: 6

Jill Johnson (Camilla Belle) mlada je i lijepa srednjoškolka koja nakon povećeg telefonskog računa za kaznu mora "bejbisitati" dvoje djece bogatog gospodina Tima (Derek de Lint) i gospođe Kate (Kate Jennings Grant) Mandrakis kako bi zaradila novce i otplatila štetu. I isprva se sve čini potpuno normalnim, no ubrzo Jill počne dobivati uznemiravajuće i prijeteće telefonske pozive. Pošto je nedavno prekinula s dečkom Bobbyem (Brian Geraghty), Jill isprva pomisli da je to njezin bivši koji ju samo pokušava uplašiti, no nakon što se dogodi par ubojstava u njezinoj blizini, uključujući i ubojstvo njezine frendice, Jill će shvatiti da ne samo da se ne radi o njezinom dečku, nego i da ju maltretira osoba koja je dosada počinila 15 hladnokrvnih ubojstava mladih žena, a ako Jill ubrzo ništa ne poduzme, i ona će tako završiti...

Image Hosted by ImageShack.us Čim je izašao, When a Stranger Calls je nekoliko tjedana zaredom bio broj 1 na box officeu. Nažalost, cijeli taj uspjeh se pokvario zbog kritičara koju su film spljuvali do bola (imdb ocjena- 4.3/10, rotten tomatoes- 10%). Pošto sam tip osobe koja se često slaže s kritičarima, ne moram ni naglasiti da sam očekivao totalno smeće. I srećom, očekivanja se nisu ispunila. Da, da, vjerovali vi ili ne, When a Stranger Calls je film koji mi se doista svidio.
Kao i kod Poseidona, i ovo je tip filma koji ima i puno mana i puno pozitiva. Definitivno najveća pozitiva filma je konstantno napeta atmosfera. Mislim sami pojam u kojoj nepoznati čovjek vreba mladu tinejđerku zvuči zastrašujuće, a još kad je to izvedeno na filmu... Osim toga, smatram da je Simon West napravio dosta dobar posao jer nije ciljao samo na scareove (kojih je naravno i bilo), nego i na dotičnu atmosferu koja je briljirala u cijelome filmu. Također mislim da se Camilla Belle dosta dobro snašla u glavnoj ulozi, iako je na trenutke bila dosta neuvjerljiva (poput recimo scene u kojoj joj ubojica doslovce čupa kosu, a žena uopće ne reagira).
Glede mana, vjerovatno najveća mana filma je upravo činjenica da je ovaj film remake istoimenog filma iz 1979. Da pojasnim, radnja u originalu je ista kao i u remakeu samo uz jednu bitnu razliku- prvih 20-tak minuta se radilo o Jillinom bejbisitanju, dok se ostatak filma događa nekoliko godina kasnije. Ovaj remake je uzeo tih početnih 20-tak minuta te ih proširio u jedan cijeli film. To je uzrokovalo da je ovaj remake u nekim scenama bio dosta spor i dosadan. Također se i scenarij mogao malo popraviti jer je bilo nekih potpuno nebitnih stvari u filmu, poput podstarke i Jilline frendice koje izgleda nisu imale ama baš nikakvu svrhu u filmu osim možda povećavanja body counta. I zadnja stvar koja mi pada na pamet je ubojičin motiv. Motiv koji zapravo i nije motiv jer uopće ne postoji. Na kraju filma uopće se ne sazna zašto je stranac htio ubiti Jill što me dovodi do sljedećeg pitanja- tko je uopće napisao ovaj scenarij?

I što još reći? Vjerovatno razlog zašto mi se ovaj film svidio je upravo taj da When a Stranger Calls teoretski nije uopće horror, nego više triler s elementima horrora, što čini ovaj film još zastrašujućim jer nije često da trileri imaju briljantne atmosfere i česte scareove. Moram pohvaliti i mladu prinovu Camillu Belle koja je napravila dosta dobar posao, a i Simona Westa koji će izgleda režirati i već najavljeni nastavak.
Sve u svemu, stvarno ne znam zašto su kritičari toliko spljuvali ovaj film (vjerovatno je razlog scenarij), no kad bolje razmislim- koliko je često da kritičari uopće pohvale neki horrorac? Uglavnom, pogledajte When a Stranger Calls jer nećete zažaliti, a i ako tražite film koji će vam sigurno par puta zaista dobro "izmasirati" srce, ovaj remake je prava stvar.

Post je objavljen 21.07.2006. u 15:50 sati.