Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing



Image Hosted by ImageShack.us
/http://img391.imageshack.us/img391/9505/dubrovnik08spck7.jpg/


sponza je do sad najstariji poznati objekt s multimedijalnim sadržajima. građena je za potrebe carine pa joj je od latinskog značenja naziva 'duana' dodijeljeno ime divona već od 17. stoljeća, a to je ime ostalo do danas uz ono uobičajenije - sponza.

kasnije je u ovu palaču smjestena kovnica novca i najposlije tu je djelovala prva dubrovačka akademija, 'akademija složnih'.
imala je ona u povijesti i drugih sadržaja koje ću pišući o palači također spomenuti.

Image Hosted by ImageShack.us
/http://img164.imageshack.us/img164/3986/dubrovnik11splc4.jpg/


naziv sponza potječe od ranijeg naziva lokaliteta 'spongia', mjesta na kojem se je skupljala kišnica.

općenito se drži da je sponza jedna od najljepšig gradskih palača. zapravo to je uistinu jedan od rijetkih autentičnih dubrovačkih objekata koji je ostao, doživjevši manja oštećenja, pošteđen u velikom potresu 1667. kad je bio razoren dubrovnik.

objekt se je već nekoliko puta obnavljao: vjerojatno kao i svi drugi objekti neposredno nakon 'trešnje', ali o tome nema zapisa.

prvi veći zahvati na objektu obavljeni su 1890., o čemu posvjedočuje urezani natpis u jugozapadnom pročelju ispod trijema: RESTAVRATVAM A.D. M D C C C L X X X X.
i druga restauracija izvedena je 50-tih godina prošlog stoljeća.




postoji veliki raskorak u odnosu na vrijeme gradnje ovog objekta, problem koji još uvijek muči podjednako stručnjake povjesničare umjetnosti ili graditelje. neki dokumenti pronađeni u povijesnom arhivu ipak su bacili nešto više svijetla na sporno razdoblje ili bar
objašnjenje zbog čega povjesničari umjetnosti zastupaju jedno stajalište, a graditelji drugo.
i u najnovijim napisima o 'sponzi' pronašla sam stare teze o tome da je sponza građena i dograđivana, po nekima dva, a po nekima čak u tri navrata.



Post je objavljen 19.07.2006. u 18:43 sati.