Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

ovako je o sponzi napisao ivan kukuljević sakcinski u kjizi 'putne uspomene iz hrvatske, dalmacije ...', 1873.:

"Veleliepna Dogana, dogradjena početkom XVI. vieka u mletačkom slogu i urešena arkadami, umnom rezbarijom i arhitektoničkim različitim nakitom, sabiraše negda materijalno i duševno bogatstvo Dubrovnika grada. Tu se sticaše roba i novac što donošahu trgovci i carine, kao i daća i porez. Tu se kovaše novac dubrovački i lievaše zlato i srebro za kovnicu.
Tu se sastajahu i družtva učenjaka i pjesnika, priobćivajućih svoje umne proizvode na hrvatskom, latinskom i talijanskom jeziku. Tu posadi prvo svoje sjediše i hrvatska Thalija; jer tu prikaživahu različite družbine pred skupljenim pučanstvom dramatičke proizvode svojih pjesničkim duhom oduševljenih sugrađana.

Tako umješe stari dubrovčani svakom prilikom spajati suhoparnu prozu života sa oduševljenom poezijom; duh i materija djelovaše zajedno, s toga i proslaviše Dubrovčani ime svoje na vječna vremena," završio je svoj opis kukuljević.

vitka dvokatnica u prizemlju ima prostrani trijem. terasa na pročelju je isturena, naslanja se na šest prostranih lukova, koji se nastavljaju u pet oblih i jakih stupova. kapiteli, osim jednog, imaju floralne ukrase - listove. iznimka je prvi s ugaonim maskeronima. lukovi su ukrašeni sitnim žljebićima u renesansom stilu.

na pročelju u prizemlju su četvrtasti prozori kojima je namjena bila pustiti što više svijetla u djelomično nadsvođen unutrašnji trijem i prizemne sobe. na ulaznim širokim vratima također su renesansni kapitei ukrašeni reljefnim glavama kamenih kerubina.

na pročelju iznad terase je trifora s urešenim čipkastim kruništem, dekoracija koja dominira na objektu. motiv se zatim ponavlja i na bočnim gotičkim prozorima što čibi međusobni sklad. sljedeći kat smiruje ovu čipkastu nametljivost svojim četvrtastim renesansnim otvorima.

samo niša u kojoj je smješten kip sv. vlaha nastavlja razigranost drugog kata. prekrivena je stiliziranim renesansnim kamenim nakitom kojemu je prava suprotnost gotička ukoćenost sveca.
raspored prozora je uravnotežen što cijelom pročelju daje posebnu draž. konačnu sliku daje i bočni zapadni dodatak, kojim se palača sljubila potpuno s okolinom u jedan vrlo slikovit ugao.


Image Hosted by ImageShack.us
/http://img91.imageshack.us/img91/3643/p4250045sponza2005zw9.jpg/ snimio j.p., 2005.

sve što je ovdje napisano o pročelju sponze ilustrirano je na ovoj slici



Post je objavljen 19.07.2006. u 11:41 sati.