Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

zaboravila sam još spomenuti da se uz renesansne detalje, gotički slog palače očituje i na krovu, tj. uz njegove rubove. šiljasti palmeti nastavak su gotičkog stila: monofora prvog , svečeve niše i samog kipa sv. vlaha na drugom katu s ovim ukrasnim završetkom na rubu krovištu.

a ako se malo bolje zagleda lako je uočiti nešto što na prvi mah niti ne upada u oči, valjda zbog sveopćeg sklada palače. naime, trijemski stupovi su nejednako raspoređeni pa su lukovi što se na njih prislanjaju nejednaki: pretposljednji je širi od ostalih, a posljednji najuži.


Image Hosted by ImageShack.us
/http://img91.imageshack.us/img91/7774/palacasponzanocuskrs2cy2.jpg/
sponza u uskrsnom ruhu (može se lijepo zamijetiti širina stupova)


ova širina pretposljednjeg luka je bila praktične naravi, obzirom na namjenu objekta. tu se je uz poslove administrativne prirode donosila trgovača roba, bilo u tranzitu, bilo da se uskladišti u nekom od bočnih prostorija u funkciji skladišta, čekajući povoljnije cijene ili samo kupce.

kroz svodove prednjeg trijema (koji drugim dijelom počivaju na postolju fasade) međusobno isprepletenim, ulazi se u atrij - dvorište palače.

atrij je okružen širokim, polukružnim lukovima arkada, pridržavanih pločastim pilastrima.
na središnjem luku je onaj čuveni natpis o poštenju 'dubrovačke mjere' (koji sam citirala negdje u uvodu) uz koji je kao simbol stajala velika tezulja. tu se je jednako vagala roba za izvoz, kao i ona koju su trgovci donosili sa svih strana svijeta.


Image Hosted by ImageShack.us
/http://img426.imageshack.us/img426/9862/p1010050natpisjk7.jpg/
snimak, d., 2006.





Post je objavljen 19.07.2006. u 11:29 sati.