Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/majaikarla

Marketing

Kurt Cobain!!!

Image Hosted by ImageShack.us

Kurt Cobain (Kurt Donald Cobain), rođen 20. februara 1967. u Aberdeen, Washington; umro 8. aprila 1994. u Seattle) je bio pjesnik, slikar, vokal, tekstopisac i gitarist američke rock grupe Nirvana. Najveće svjetske uspjehe imao je sa pjesmama Smells Like Teen Spirit, Come As You Are, Heart Shaped Box i All Apologies.

Image Hosted by ImageShack.us

Nirvana je nastala 1986. godine kada su se spojili Kurt Cobain i Krist Novoselic koji je svirao bass gitaru. Nakon što su izmijenili nekoliko bubnjara konačni izbor pao je na Davea Grohla. 1988. godine izbacili su svoj prvi demo, a sljedeće godine snimili i prvi album, "Bleach". Krenula je i prva turneja po SAD-u. 1991. izdali su album "Nevermind", a najveći hit bila je pjesma "Smells like teen spirit" koja je zauzela prvo mjesto mnogih svjetskih top lista.
24. januara 1992. Kurt Cobain oženio se s bivšom striptizetom Courtney Love na Havajima. Šest mjeseci nakon vjenčanja dobili su kćer Frances Bean. Ostali članovi Nirvane nadali su se da će se Kurt smiriti nakon što je postao suprug i otac.
Kurt Cobain pronađen je mrtav u svom domu, 8. aprila 1994. godine. Uzrok smrti bilo je samoubistvo.






Post je objavljen 18.07.2006. u 22:03 sati.