Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

ovdje se ne bi složila s novakom iz jednog prostog razloga, što je postojanje svojevrsne akademije u dubrovniku po uzoru na firentinsku ili rimsku, opisao juraj dragišić u svom djelu 'o porijeklu nebeskih duhova ...'. knjiga je napisana u dubrovniku 1498., a tiskana u firenzi 1499.

u tom radu, autor imenom navodi 33 člana te svojevrsne akademije, dubrovčane plemiće i učene pučane, s kojima u dijaloškoj formi vodi raspravu iz naslova (ovo sam već spominjala na drugom mjestu).

sigurno da to nije bila jedina tema te akademije, a obzirom na istaknuta imena članova 'akademije' i na erudiciju dragišića. teme su mogle biti filozofske, teološke, kulturološke, ali i razmatranja aktualnih zbivanja u katoličkoj crkvi toga doba. poznato je i to da je nekim njegovim predavanjima - propovjedima nazočio knez s vijećem. no, ove su se znastvene seanse odigravale u katedrali, možda i zato, jer u to vrijeme (njegovo vrijeme kraj 15. stoljeća) još nije bilo sponze.

ako dragišićeva akademija nije imala status, 'akademija složnih' (ispraznih) ga je sigurno imala, jer inače ne bi mogla djelovati u gradskom prostoru u središnjoj dvorani prvog kata reprezentativne palače, sponze.

do današnje sadržaja, čitaonice 'povijesnog arhiva', ta će prostorija primiti i druge sadržaje, poput stare dubrovačke gimnazije, a tu je dugo stolovalo dubrovačko kulturno društvo 'dub', koje se smatra inicijatorom i osnivačem prve zvanične javne knjižnice u dubrovniku.

Image Hosted by ImageShack.us



Post je objavljen 18.07.2006. u 21:37 sati.