Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorkovidovic

Marketing

Car je gol

Prije odlaska na godišnji (a vjerojatno neću imati pristup internetu), još jednom imam potrebu suprotstaviti se lažima i falsifikatima, jer se oni tako uporno ponavljaju da će, ma kako bili očigledne laži, postati istine ako ih ne demantiramo, jednako učestalo.
Kreativna statistika Ive Sanadera, zasnovana na načelu «ako nam činjenice ne idu u prilog, mi ćemo ih preurediti», postaje, sada se to vidi, glavni adut Sanaderova predizbornog posla. Dakle, ako nismo sposobni učiniti pozitivne pomake, mi ćemo i negativne prikazati kao pozitivne, pa ćemo silnim ponavljanjem nekoga u to možda i uvjeriti. Evo primjera:
Falsifikat prvi: «Najveći uspjeh Vlade je konačno svođenje deficita državnog proračuna na 3%». A istina je da u ovogodišnji trošak države nisu uračunali najmanje dvije milijarde kuna za dodatno obeštećenje umirovljenika i milijardu kuna dugova u zdravstvu, da spomenemo najveće, što znači da je proračunski deficit najmanje na 4,5%, koliko je i bio prije par godine ili čak nešto viši.
Falsifikat drugi: " U Hrvatskoj se bolje živi". A istina je da su do prije dvije i pol godine plaće i mirovine rasle prosječno 7,5% godišnje uz inflaaciju od 1,7%, dakle realno oko 5%, dok se u mandatu Sanaderove vlade taj rast kreće oko 5% za plaće, a 3,7% za mirovine uz inflaaciju od 4%, što znači vidljiv pad primanja stanovništva.
Falsifikat treći:"Započeli smo konačno borbu protiv korupcije», a istina je da se Hrvatska u njihovu mandatu srozala prema indexu percepcije korupcije (CPI) Transparency Internationala sa 51 na 71.mjesto na listi od 159 zemalja(tu smo uz rame sa Burkinom Faso).
Falsifikat četvrti:"Pokrenuli smo Hrvatsku”, a istina je da uz smanjeni rast BDP u mandatu Sanaderove vlade u odnosu na rast BDP u mandatu Račanove Vlade gubimo 2-3 milijarde kuna godišnje i za toliko smo pokrenuti u rikverc.
Falsifikat peti: “U Hrvatskoj se uredno plaća”. A istina je da je Račanova vlada broj nelikvidnih poduzeća svela sa 36 000 (120 000 zaposlenih) na 19 000 (30 000 zaposlenih), a Sanaderova ponovno diže na 21 000 nelikvidnih poduzeća sa 36 000 zaposlenih. I td. Unatoč kreativnoj statistici I njenoj interpretaciji, car je ipak gol.


Post je objavljen 18.07.2006. u 11:30 sati.