Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing



u odnosu na povijesnu stvarnost spomenuti ep ovako predstavlja te dogođaje:


sve započinje povratkom 'karla velikog' iz španjolske nakon što ju je gotovo cijelu pokorio. naime, jedino se je osvajanju odupro grad 'saragossa' kojega brani lukavi poganski kralj 'marsile'.
ep dalje kazuje da je 'marsile' francima ponudio primirje, no ta je ponuda izazvala nemir i razdor u franačkim redovima radi odabira pregovarača s tako opasnim i krvoločnim protivnikom.

no, roland predlaže za poslanika svog očuha 'ganelona'.
posumnjavši u 'ronaldovu' podvalu, 'ganelon' se želi osvetititi i izdajnički tajno pregovara s 'marsileom' odajući mu plan povlaćenja franačke vojske. dogovara s njim zasjedu franačkom začelju koje predvodi pastorak mu 'roland'.
glavnina franačke vojske zato neometano prelazi 'pirineje', a elitne jedinice s 'rolandom' na čelu bivaju napadnute u klancu od nmogo brojnije vojske baskâ.

'oliver' vjerni i nerazdvojni 'rolandov' prijatelj savjetuje ga da rogom pozove pomoć, ali ga 'roland' ne sluša i nastavlja surovu i neravnopravnu borbu.
tu pogibaju franački vojnici, dvanaest perova, nadviskup 'turpin' i vjerni, razboriti 'oliver'.
najposlije ostavši sam, 'roland', već proboden mačem, svira u rog. pada licem okrenut neprijatelju, rukavicom u desnoj ruci koja je ispružena u znak vazalske odanosti kralju.


'karlo veliki' u silovitom naletu uništava nevjerničku vojsku. tugujući za vitezovima i nećakom 'rolandom' vraća se u francusku. *)
'ganelon' je otkriven i kažnjen za izdaju i nevjerstvo, a lijepa 'aude' zaručnica viteza 'rolanda' umire od tuge.

legenda o 'rolandu' i brojne njezine inačice pojavile su se u njemačkoj tek 1170., a onda dalje preinačene proširile europom.
u dubrovnik je došla jedna verzija legende preko italije.
no dubrovačka legenda o 'rolandu', odnosno 'orlandu' je posve drugačija od ove prije ispričane.

---

*)

franački kralj 'karlo veliki' (742-814) bio je osvajač gotovo čitave zapadne i srednje europe, što se uči u povijesti.
međutim, povijest ne kaže (ili možda kaže, a ja nisam naišla na podatak) o 'rolandu'. o njemu govori legenda.
dakle, ne sporim agresiju 'karla velikog'. kad je riječ o baskima ne izmišljam epitete, samo koristim pisane izvore koji ovu epizodu pri povratku iz "vojne ekspedicije 'karla velikog'" ne nazivaju odmazdom regularnih baskih jedinica, već zasjedom razbojničke družine.


(izvor: Ilija mitić, 'orlandov stup u dubrovniku' (u: 'anali' jazu, 1966. str.233-254;
marko margaritoni, 'dubrovnik između povijesti i legende', du, 'arhiv', 2001. str.189-198; slobodan p. novak, 'dubrovnik iznova', zg,snl, 1987. str. 54-56).



Post je objavljen 18.07.2006. u 09:03 sati.