Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

proradila sam najveći dio napisane literature, zapravo sve osim nekih starih kronika (u tom dijelu prijeđenih dokumenata primjetno je da su se kroničari 'hvatali' istog izvora i da im je iz tog razloga zaključak isti), proizlazi kako je glavni motiv izbora srednjevjekovnog viteza za stup slobode bilo najprije čisti politički kompromis, potom dodvoravanje i najposlije prkos.

ovo ću posebno obrazložiti u nastavku, a sad bi samo povukla usporednicu s odabirom sv. vlaha za zaštitnika grada i orlanada kao izraza slobode i neovisnosti.
nije da ovdje pišem neki svoj rad, ali moram kazati da u literaturi nisam primijetila ovu usporednicu, premda mi se ona čini indikativnom i vrlo očitom.

naime, dubrovčani su odabrali za zaštitnika grada, bizantinskog mučenika, da bi se tako ponovno dodvorili bizantu i dobili njegovu zaštitu, odvratili mlečane i druge aspirante od osvajačkih namjera.
sličnu su stvar uradili odabirom 'orlanda' - simbola slobode, dodvoravajući se hrvatsko-ugarskom kralju sigismundu luksemburškom, kao prvo, a potom, prkoseći dalmatinsko-mletačkim lavovima i markovim reljefima venecije, koja je u to vrijeme gospodarila uzobalnim primorskim gradovima.

i za jednu i za drugu zgodu postavljanje ili imenovanje stvarnih, odnosno religioznih i epskih likova iz zemljopisno vrlo udaljenih
krajeva bila je, a to je potvrdila kasnija povijest, vrlo mudra odluka republike.


Image Hosted by ImageShack.us
snimio, j.p., 2006.
/http://img93.imageshack.us/img93/3733/img0653orlando5ul5.jpg/

prvi put se u dubrovačkom arhivu spominje orlandov stup početkom 15. stoljeća.
odmah ću kazati da se na temelju zapisnika vjeća spominje stup i mnogo ranije.
no kako taj stup nema nikakvo ime zabilježeno u arhivu, mnogi autori tekstova na ovu temu,
ne dovode u svezu kamenog 'orlanda' i prethodni stup - 'orlandov' stup.

isto tako je poznato da su 'rolandovi' stupovi po njemačkoj bili drveni da bi se kasnije zamijenili kamenim. tako se isto računa da je i dubrovački 'orlando', po nekima postavljen još 1404. godine, bio najprije napravljen od drva.

bilo kako bilo, orlando je izrijekom spomenut u 'arhivu' tek 1417. godine. to je vrijeme u kojem se grad nalazio pod zaštitom hrvatsko-ugarskog kralja sigismunda (1387-1437), to je također i vrijeme nakon zadarskog mira i izlaska dubrovnika iz mletačke okupacije, zapravo početak stvaranja države (dotle je dubrovnik bio komuna).







Post je objavljen 18.07.2006. u 08:46 sati.