Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing



dubrovački 'orlando' je, također, najsličniji izgledom bremenskom 'rolandu'. *)ovaj u dubrovniku izradio je majstor bonino milanac. njegovo se ime, inače, spominje vezano za izgradnju korčulanske katedrale (1412.). poznato je i to da je radio u dubrovniku između 1417-1422., a to je vrijeme u kojem se u zapisnicima 'vijeća' prvi put susreće ime 'orlando'. tako se na temelju ta dva podatka zaključuje tko je bio 'orlandov' graditelj, klesar. neizražajno ili bezizražajno vitezovo lice dodatni je dokaz u prepoznavanju rukopisa ovog milanskog majstora klesara.


prvi 'orlanodov stup' ili prvi 'stup' u dubrovniku


da je postojao stup u dubrovniku i prije početka ili na samom početku 15. stoljeća uopće nije sporno.
zapis iz 1404. jasno i nedvosmisleno o tome govori, vezano za izvršenje kazne nad nekim neposlušnim građaninom 'republike'.

potrebno je kazati da je za razliku od 'rolanda' u njemačkoj i europi, kojima je taj stup bio samo simbol stečenih prava i privilegija, dubrovački 'orlando' bio simbol stečene neovisnosti.
sličan je njemačkim stupovima izgledom i nekim značajkama. međutim, razlikovao se od njih dodatnom ulogom. stup je bio istovremeno i kar. ovu riječ bi opisno označila - mjestom izvršenja kazne.

---

*)
zna se da su osim u njemačkoj (koju smatraju domovinom 'rolandovih' stupova), postojala (uz spomenute u 'leitmeritzu' i dubrovniku) izvan njemačke samo još u 'pragu' i 'rigi', pitanje onda i ne izgleda čudno.

ali evo jedna druga zanimljivost vezana za viteza:

u 'brazilu' je 1932. osnovan grad rolandija, nedaleko 'san paola'. osnivač mu je jedan njemac, agronom iz 'bremena'. 1961. je to mjesto - gradić podiglo 'rolandov' spomenik i to kopiju bremenske skulpture, jedino kao uspomenu na osnivača grada.



Post je objavljen 18.07.2006. u 08:35 sati.