Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/univerzum

Marketing

C.W. Leadbeater - Astralna razina 24. dio



Transmutacija
(pretvaranje jedne supstancije u drugu)

Većina dogadaja na seansama je obrađena; ima još nekoliko rijeđih fenomena, koji ne smiju biti ispušteni iz našeg popisa. Pretvaranje metala smatra se najčešće snom srednjovjekovnih alkemičara i bez sumnje da je u mnogo slučajeva opis postupka bio tek simbol za pročišćenje duse; ipak, izgleda da postoje dokazi da su doista vršili razlicite transmutacije. Postoje mazi na Istoku koji tvrde da to još i sada mogu izvesti. No, ako je osnovni atom u svim tvarima jedan te isti, a tvari se razlikuju samo po različitim načinima poretka atoma, tada je sigurno da netko tko posjeduje mod rastavljanja metala u atome, kojeg potom ponovno sastavlja u neki drugi oblik, neće biti teško izvesti transmutaciju u bilo kojoj zeljenoj mjeri.

Reperkusija

Princip simpatičkih vibracija kojeg smo spomenuli, tumači takoder čudni i malo poznati fenomen tzv! reperkusije, s pomoć u koje se bilo kakva šteta ili oznaka nanešena materijaliziranom tijelu za vrijeme *njegovog putovanja odražava na njegovom fizičkom tijelu. Tragove tog fenomena nalazimo u činjenicama koje su se u srednjem vijeku, prilikom suđenja vješticama, pod-nosile kao sumnjivi element, naime, da je rana (na ,,vještici"), koja joj je nanesena dok je bila u obliku psa ili vuka, bila pronadena na dotičnom dijelu njenog ljudskog tijela. Isti čudni zakon doveo je katkad i do toga da se potpuno nepravedno optužio medij zbog prijevare, jer se, npr. boja kojom je bila namazana ruka materijaliziranoga "duha" našla kasnije na ruci medija. U ovom je slučaju, kao i najčešće, ,,duh" bio medijev eterički dvojnik koji je zbog medijevog utjecaja bio pri-moran uzeti bilo koji oblik drugačiji od njegovog. Doista, ta dva dijela fizickoga tijela stoje u tako uskoj vezi da je nemoguće dotaknuti u osnovni ton jednoga, a da se time ne proizvedu odgovarajuće vibracije u drugome.

ZAKLJUČAK

Nadam se da je svaki čitatelj koji je sa zanimanjem slijedio ovu raspravu, dobio opći pregled o astralnoj razini i njezinim mogućnostima, tako da će svaku činje-nicu u vezi ovog predmeta na koju će možda naići u drugim knjigama, moći razumjeti i svrstati u cijelom sustavu na pravo mjesto. Iako je ovo tek površan prikaz koji se mogao dati o tako opsežnom predmetu, možda je ipak dovoljan za naglašavanje velike važno-sti astralnog vida, kako za biologiju, fiziku, kemiju, tako i za astronomiju, povijest i kakav bi veliki poticaj s razvitkom te sposobnosti ove znanosti primile.
Ipak, postignuće se nikada ne smije smatrati kao cilj sam po sebi, jer sva sredstva koja bi poslužila postizanju tog cilja, vodila bi neizbjezno jednom putu razvitka koji se na Istoku zove Laukika - metoda sustav po kojem se doista stjeću izvjesne psihičke moći ali samo za trenutnu osobnost; a budući da njihovo stjecanje nije okruženo mjerama predostrožnosti, vrlo je lako moguće da te moći budu zlorabljene. Tom razredu pripadaju svi sustavi koji primjenjuju odre-đena farmaceutska sredstva, prizivanje elementala ili prakticiranje Hatha-Yoge.
Druga metoda, koja se zove Lokottara, metoda je Raja-Yoge ili spiritualnoga napretka i iako se s ovom metodom možda ide naprijed nešto polaganije nego s drugima. Sve što se stekne na tom putu, stječe se za tra-jnu individualnost, pri čemu nadzor Majstora, dokle se god slušaju njegovi nalozi, daje savršenu sigurnost da se moći neće zlorabiti. Otvaranje astralnoga vida mora se onda smatrati samo kao stupanj u razvitku prema nečemu daleko plemenitijem, višem - samo kao korak, vrlo maleni korak na velikoj stazi, koja vodi ljude do uzvišenih visina Adepstva, pa i iznad njih, do visokih podrucja mudrosti i moći, koje si naš ograničeni razum još sada ne može predstaviti.
Ipak neka nitko ne smatra da je posjedovanje astralnog vida čista prednost , jer onoga , kome se taj pogled
otvorio, tište brige i nevolje ,, zlo i požude svijeta kao uvijek prisutni teret , dok se napokon ne osjeti prisiljen
zavapiti poput Schilera :


"Zar si me doista bacio u grad
onih vječno slijepih, da im
otvorenim osjetilima propovijedam
tvoje proročanstvo? Oduzmi mi tu žalosnu
jasnovidnost, oduzmi mojim očima
to strašno svijetlo! Vrati mi moju sljepoću,
blaženu tamu mojih čula, uzmi svoj uzašni dar!"

Taj osjećaj je na prvim stupnjevima ove staze sas vim razumljiv, ali viši uvid i dublja spoznaja brzo donose učeniku potpunu sigurnost. Tako na kraju sve stvari moraju služiti za dobro sviju. Stoga:
Tren za trenom poput otvorenog cvijeta
širi se istina za istinom,
Jer, sunce može izblijediti
i zvijezde mogu pasti,
ali Božji će zakon ostati.
Njegov se sjaj žari, a moć njegova raste,
U prirodi se lagani javlja rad,
Od malih bića do Gospodara sviju,
Kroz Kalpe i godine bezbrojne.
--------------------------------------------------
*KRAJ *

Post je objavljen 17.07.2006. u 20:51 sati.