Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Preporučene mjere zaštite za starije osobe pri izlaganju visokim temperaturama zraka

Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko podravske županije u suradnji sa Centrom za gerontologiju Zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba objavljuje upute i upozorenja najvišeg stupnja rizika za starije osobe zbog naglo nastalih visokih temperatura zraka preko 30° C.
Deset preporučenih mjera zaštite za starije osobe pri izlaganju visokim temperaturama zraka:
1.sve starije osobe nikako se ne smiju izlagati sunčevoj energiji tijekom dana u razdoblju od 10.00 do 17.00 sati, a posebice se to odnosi na srčane bolesnike i oboljele od šećerne bolesti.
2.prilikom izlaska iz zatvorenog prostora starija osoba mora nužno zaštititi glavu šeširom, maramom ili kapom.
3.nužno je uzimanje tijekom dana do ukupno 2 L tekućine, bilo kao 8 čaša negazirane vode, bilo u obliku juha, variva ili čajeva.
4.nužno je izbjegavati pržena, pohana, slatka i jako zasoljena, te začinjena jela, uz preporuku uzimanja puno sezonskog voća i povrća
5.potrebno je striktno se pridržavati uputa o liječenju i uzimanju lijekova uz učestaliju kontrolu krvnog tlaka.
6.pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije znak su uzbune za stariju osobu, osobito bolesnu i funkcionalno onesposobljenu.
7.članovi obitelji, prijatelji, susjedi i znanci tijekom vrućih ljetnih mjeseci trebali bi učestalije kontaktirati stariju osobu, u nekim situacijama i nekoliko puta tijekom dana.
8.starija osoba uz sebe mora uvijek imati svoje osnovne podatke (ime i prezime, godina rođenja, adresa stanovanja, naziv lijekova koje uzima, te broj telefona kontakt osobe).
9.nužno je održavati redovitu čistoću tijela starijih osoba, kao i njihove okoline.
10.nužno je provoditi trajne tjelesne i psihičke aktivnosti starijih osoba, osobito njihovo kretanje u jutarnjim i večernjim satima što više u prirodi, odnosno, ukoliko je kretanje otežano ili onemogućeno, redovno višesatno provjetravanje prostorija u kojoj boravi starija osoba.

ravnatelj
Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“
Virovitičko podravske županije
mr. sc. Miroslav Venus, dr. med.
specijalist epidemiolog



Post je objavljen 17.07.2006. u 17:36 sati.