

S obzirom da sam zamoljen od nekolicine dragih ljudi
BLOGERA KOCKASTIH, zapravo
BLOGERA SLOVENSKIH da malo pišem
o ribama i ribolovu, evo današnji post će biti u tom tonu.
Jedino će biti ukrašen sličicama iz posudbe, ali i nekim vlastitim.
Kad bih pisao na stari način sad bih započeo post sa jednim
važnijim događajem, kao na primjer pojava lude krave u Sloveniji.
I to šeste već po redu.
Pa bih to i dočarao jednom sličicom, na primjer ovakvom…

Ali kako sam rekao da neću, onda ću se držati toga da pišem o ribama i ribolovu.
Za početak evo nešto što bi trebali znati svi koji se žele baviti
ribolovom na grabežljivce. A grabežljivci su: štuka, som, smuđ, pastrva, klen…
Pa da počnemo…dakle…Čak i kada su iznimno aktivne, nije ih lako prevariti. Naprotiv, i ribe se grabežljivice, kao i ribiči uče na vlastitim greškama i iz dana u dan sve više i više napreduju !

Zamislite na trenutak štuku, savršeno kamufliranu na nekom zakrčenom mjestu.
Spremna je za napad, samo čeka da se neki plijen pojavi u njenom vidnom krugu.
Odjednom « nešto » padne u vodu i iznenada se nađe ispred nje...
Bez i trunke oklijevanja bacit će se na žrtvu !
Stoga je neophodno posvetiti posebnu pozornost prvom izbačaju i
za vrijeme cijelog vođenja varalice ostati krajnje usredotočen jer se
često dogodi da i ribič bude toliko iznenađen grizom da zaboravi kontrirati !
Nepobitno je da one grabežljivice koje svakodnevno vide na desetke
« nepoznatih plivajućih predmeta » postaju iz dana u dan sve opreznije.
Posebice one koje su se u više navrata dale prevariti i imale nesreću
naći se na suhom... A da i ne govorimo o iskusnim desetogodišnjim
štukama, tridesetogodišnjim smuđevima ili još starijim somovima !
Ti se neće dati lako nadmudriti, pošto su imali priliku za sve te godine
naviknuti se na našu prisutnost i naučiti kako prepoznati i izbjeći naše zamke...
Na nama je dakle da budemo kreativni, da neprestance tragamo za
novim akcijama i novim načinima vođenja varalice !
Zatim evo vam mali savjet, jer znam da vam se većinom riba
zalijepi dok je pečete na roštilju, pa nije na odmet da pročitate i ovo…

RIBA NA ROŠTILJU
Ribu očistite i ovisno o veličini razrežite na pola po dužini.
Dobro izmiješajte 2 dcl bijelog vina i dvije glavice sitno nasjeckanog
češnjaka te ostavite da odstoji. U drugu posudu pripremite malo
maslinovog ulja s dosta papra ili crvene paprike. Ocijedite ribu,
premažite je s tim uljem i stavite na vruć roštilj. Za vrijeme prženja,
redovito je premazujte uljem i vinom s bijelim lukom. Kada je riba
napola pečena posolite s krupnom morskom soli.
U zadnjem postu sam vam rekao da ću dati recept za
gravče na tavče
onome tko želi, odnosno da ću poslati na mail.

Dakle, izvještaj je sljedeći:
Gravče mi je uspjelo odlično. Sami majstor koji mi je dao recept,
kušao ga je i rekao je da sam izabrao odličan grah, i da je samim time
kvaliteta gravčeta poboljšana.
Dakle, nema druge, nego tko želi, treba mi se javiti i dobit će recept,
ali uz obavezu kad ga napravi da me izvjesti dali je zadovoljan.
Ovako kako zvučim vjerojatno izgleda kao neka zafrkancija, ali nije vjerujte mi.
Zaista je specijalitet, ali i veliki posao, ako ga se misli napraviti po receptu, i
dugo traje dok se ne zgotovi.
Dragi moji B I S T R O vam bilo…
Post je objavljen 17.07.2006. u 13:25 sati.